Doorbraak in onderzoek naar dood Daniël: 20-jarige verdachte bekent
Foto: Joren De Weerdt

Er is een doorbraak in het onderzoek naar de dood van de negenjarige Daniël C. in het asielcentrum van Broechem, meldt het parket van Antwerpen. Een van de vijf verdachten heeft bekend.

De jongen werd vorige week vermoord teruggevonden in het asielcentrum, nadat hij al twee dagen was verdwenen. Hij was vastgebonden met de netten van een voetbaldoel, zijn lichaam was deels begraven in een greppel. De feiten werden niet alleen als moord, maar ook als gijzeling gekwalificeerd.

De verdachten die eerder al opgepakt werden in het onderzoek, zijn de voorbije dagen opnieuw grondig verhoord door de speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Volgens verschillende bronnen zou een van hen, een 20-jarige verdachte, tijdens een urenlang verhoor overgegaan zijn tot bekentenissen. Het parket wil dat niet bevestigen en ook de advocaat van de man, Cédric Monheim, wil over de verklaringen van zijn cliënt niets kwijt.

Hij zou ook diegene zijn die een dreigbericht via WhatsApp heeft verstuurd naar de moeder van Daniël. Naast hem blijft ook een 19-jarige verdachte aangehouden. Dat lijkt erop te wijzen dat hij vermoedelijk werd aangeduid als medebetrokkene. Waarom ze de jongen ontvoerd en vermoord zouden hebben is nog niet duidelijk.

Oorspronkelijk werden vijf verdachten aangehouden in het onderzoek. De onderzoeksrechter heeft vrijdag beslist om drie mannen van 21, 24 en 34 jaar vrij te laten met een zogenaamde handlichting.  'Dat betekent niet dat zij geen verdachten meer zijn', benadrukt Lieselotte Claessens van het parket Antwerpen.

'Wel zijn de voorwaarden voor de voorlopige hechtenis niet meer vervuld.' Aan het einde van het gerechtelijke onderzoek zal de raadkamer beslissen of de mannen al dan niet buiten vervolging gesteld worden. De drie zouden in beeld gekomen zijn tijdens telefonieonderzoek en omdat ze onderdak boden aan de twee hoofdverdachten.

'Deze handlichting betekent toch dat er volgens de onderzoeksrechter onvoldoende aanwijzingen van schuld zijn. Dat sterkt mij in de overtuiging dat mijn cliënt niets met de feiten te maken heeft, zoals hij ook van het begin zei', reageert advocaat David Thoeng die optreedt voor de 34-jarige verdachte. 'Wij zijn uiteraard tevreden.' Ook meester Danny Francet die de 21-jarige verdachte bijstaat reageert tevreden. 'Dit lag wel in de lijn der verwachtingen', zegt hij.

Daniel werd woensdagochtend onder grote belangstelling begraven in de Libanese hoofdstad Beiroet. De vader van Daniel en zijn familie waren daarbij aanwezig. De moeder is nog in ons land.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig