Luchtverkeersleider Skeyes riskeert nog zeker tot 23 mei een dwangsom van 250.000 euro te moeten betalen per uur dat het de dienstverlening onderbreekt. De rechter heeft de dwangsomdreiging donderdag verlengd, zei bevoegd Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) vrijdag in het Waals parlement.

De rechter in kort geding legde Skeyes eind vorige week een dwangsom op van 250.000 euro per uur onderbreking, en dat tot maandagochtend 9 uur. De uitspraak kwam er nadat twee bedrijven op de luchthaven van Luik - Liege Cargo Handling Services en Cargo Airlines - een zaak hadden aangespannen.

‘Het gerecht heeft beslist die dwangsom te verlengen tot 23 mei’, zei bevoegd Waals minister Crucke vrijdag tijdens de plenaire zitting in het Waals parlement.

De Waalse regering heeft federaal minister François Bellot en premier Charles Michel gevraagd om onderhandelingen op te starten met de werknemers, klonk het nog. In de volgende beheersovereenkomst met Skeyes moet er volgens Crucke sprake zijn van een minimumdienstverlening bij het bedrijf.

Bij Skeyes heerst al weken een sociaal conflict uit protest tegen de werkdruk en arbeidsorganisatie. Doordat er te weinig luchtverkeersleiders beschikbaar waren, moest het vliegverkeer van en naar België al verschillende keren stilgelegd worden. Dat laat zich vooral ‘s nachts voelen, waardoor cargomaatschappijen het grootste slachtoffer zijn. De luchthaven van Luik is de grootste vrachtluchthaven van het land.

Ook vannacht wordt het luchtruim opnieuw afgesloten, zij het enkel het westelijke deel van het luchtruim. Er zijn vrijdagnacht niet voldoende luchtverkeersleiders omdat er geen vervanging werd gevonden voor zieken, zegt Skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig