Belgische roeiers en kajakkers openen jacht op olympisch ticket: “Criteria zijn zwaar, maar we tonen ons ambitieus”
Foto: BELGA

Voor de Belgische roeiers en kajakkers breken de maanden van de waarheid aan. Vanaf deze zomer kunnen ze een ticket bemachtigen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. De roei- en kajakfederatie stelde vrijdag in het Sportcentrum Hazewinkel in Willebroek het kwalificatieprogramma voor van de Belgen die mikken op een olympische deelname.

Roeiers Tim Brys, Niels Van Zandweghe en Pierre De Loof willen naar Tokio. Zij kunnen hun olympische ticket veiligstellen op het WK in het Oostenrijkse Linz (25 augustus - 1 september). Brys en Van Zandweghe moeten dan met de lichte dubbeltwee eindigen in de top zeven, De Loof dient in de skiff een plek bij de beste negen te bemachtigen. Loopt het in Linz toch mis, krijgen de Belgen volgend voorjaar twee nieuwe kansen om zich te plaatsen: de Europese olympische kwalificatieregatta in het Italiaanse Varese (27-29 april 2020) en de finale olympische kwalificatieregatta in het Zwitserse Luzern (17-19 mei 2020).

“We hebben er vertrouwen in dat de kwalificatie voor onze drie roeiers mogelijk is”, verklaarde Dominique Basset, technisch directeur bij de roeibond. “We beseffen wel dat de concurrentie erg sterk is en de plaatsen voor Tokio duur zijn. Maar Brys en Van Zandweghe lieten al meermaals zien heel wat in hun mars te hebben, en ook De Loof heeft de nodige kwaliteiten. We willen op het WK al het olympische ticket veroveren.”

Kajakkers Lize Broekx (K1 en K2), Hermien Peters (K1 en K2), Artuur Peters (K1 1000m) en Jonathan Delombaerde (K1 200m) willen België in Tokio vertegenwoordigen. Hun kwalificatieprogramma ziet er hetzelfde uit als dat van de roeiers. Op het WK in het Hongaarse Szeged (22-24 augustus) plaatst de top vijf zich voor Tokio (bij de K2 vrouwen de top zes). Nadien volgen nog herkansingen op de Continental Qualifier in het Tsjechische Racice (6-7 mei 2020) en op de International Qualifier in het Duitse Duisburg (20 mei 2020).

“Al onze vier atleten hebben een goede kans om zich voor Tokio te plaatsen”, vertelde Bob Maesen, technisch directeur van de kajakbond. “We focussen ons volledig op het WK en laten niets aan het toeval over. De internationale criteria zijn zwaar, maar we tonen ons ambitieus. De resultaten van de voorbije jaren bewijzen een gestage progressie.”