Ondanks M-decreet breidt het buitengewoon onderwijs uit
Hilde Crevits (CD&V) Foto: Photo News

Negen scholen uit het buitengewoon basis- en secundair onderwijs mogen hun aanbod uitbreiden. Nochtans moet het M-decreet meer kinderen met hoge zorgnoden in het gewoon onderwijs brengen. De reden voor deze uitbreiding? Een betere geografische spreiding van het aanbod.

Het is een bekend en oud zeer van het buitengewoon onderwijs: soms moeten ouders ver, te ver rijden naar de geschikte school voor hun kind. Niet elke buitengewone school heeft immers een aanbod voor elk kind met een zorgnood. Het aanbod is onderverdeeld in negen types: van een verstandelijke beperking (type 2), een emotionele of gedragsstoornis (type 3), een motorische beperking (type 4) toto autisme (type 9). Niet elke school biedt alle ‘types’ onderwijs aan.

Om aan die klacht tegemoet te komen, keurt minister van Onderwijs Hilde Crevits een uitbreiding van de programmatie aan bij 9 scholen in Vlaanderen. In het basisonderwijs wordt in drie scholen het aanbod voor kinderen met autisme uitgebreid. In het secundair onderwijs gaat om een brede uitbreiding van verschillende types. ‘Door de uitbreiding van het aanbod zullen kinderen minder lang onderweg zijn naar school omdat er dichter bij hun woonplaats een aanbod op maat van zorg- en leernoden komt’, zegt Crevits in een persbericht.

Er komt ook een 14de ziekenhuisschool bij in Vlaanderen, de eerste in Limburg. Sint-Truiden mag straks ‘De Radar’ openen, met 48 plaatsen voor leerlingen uit het secundair onderwijs.