Kroning van de Thaise koning: dit moet u weten
Duizenden Thai vierden in 1996 aan de Grand Palace de 50ste verjaardag van koning Bhumibol op de troon. Foto: AP

Dit weekend wordt Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun (66) tot koning van Thailand gekroond. Een unieke gebeurtenis, zowel voor veel Thai als voor reizigers die in Bangkok zijn.

Na ruim twee jaar rouwen om zijn in oktober 2016 overleden vader, koning Bhumibol Adulyadej, wordt Maha Vajiralongkorn dit weekend officieel tot koning gekroond. Na zijn vader, koning Rama IX, wordt Vajiralongkorn koning Rama X. Hij is daarmee het tiende lid van de Chakri-dynastie dat koning wordt sinds Rami I de troon besteeg in 1782.

De ceremonie vindt plaats van 4 tot 6 mei. Bhumibol, een van de langst regerende staatshoofden, was sinds 1950 aan de macht. Dus is het voor een groot deel van de erg koningsgezinde Thai de eerste keer dat ze de kroning zullen meemaken. Er wordt dan ook verwacht dat zo’n 200.000 mensen naar Bangkok zullen afzakken.

De ceremonie omvat zowel Hindoeïstische als Boeddhistische rituelen die al eeuwen worden uitgevoerd. Het belangrijkste onderdeel is het badritueel. Vajiralongkorn zal een zuiverend bad nemen, waarbij heilig water uit vijf rivieren en vier meren over zijn hoofd wordt gegoten terwijl een fanfare van trommels, trompetten en op de achtergrond traditionele Thaise muziek weerklinkt.

Het grootste deel van de ceremonie zal achter gesloten deuren plaatsvinden in het beroemde Grand Palace in Bangkok, maar alles wordt ook live uitgezonden op televisie en internet, en iedereen kan deelnemen aan de vieringen. De meeste mensen zullen samenkomen aan Sanam Luang, een veld dat grenst aan het paleis. Aan bezoekers wordt gevraagd om zich netjes te kleden en geel te dragen, de kleur van de dag waarop de koning geboren werd: maandag.

Kroning van de Thaise koning: dit moet u weten
Een vrouw poseert - in het geel - voor een foto van koning Vajiralongkorn aan het Grand Palace. Foto: AFP

Sinds donderdag is al het openbaar vervoer in Bangkok richting het Grand Palace gratis en dit weekend zal er ook niet betaald moeten worden voor trein- en bootverbindingen naar het gebied. Meer info over vervoersmogelijkheden vindt u op de website van de Thaise overheid. De Thaise toeristische dienst waarschuwt er wel voor dat in sommige gebieden het openbaar vervoer verstoord kan geraken door de feestelijkheden.

Alle feestelijkheden zullen plaatsvinden in Rattanakosin, de ‘oude stad’ van Bangkok, waar veel hotels, restaurants en bars zijn. Daar zullen meer dan 30 wegen afgesloten worden, en iederen wordt dus aangeraden om het openbaar vervoer te gebruiken. Behalve het Grand Palace zullen ook het National Museum en veel andere musea en bezienswaardigheden gesloten zijn tot 7 mei. Buiten Rattanakosin blijft alles open.

Rond Sanam Luang zullen openbare toiletten worden geplaatst. Er zullen ook plaatsen worden ingericht om uit te rusten en er zou gratis voedsel en water worden uitgedeeld aan de bezoekers.

Het schema voor het ceremonieweekend:

4 mei: Op deze officiële kroningsdag vinden de belangrijkste rituelen plaats, zoals het badritueel. Nadien neemt hij plaats op een achthoekige troon en krijgt hij onder andere een witte paraplu met negen baleinen, als symbool van de koninklijke macht. Nadien zal de vorst zichzelf kronen met een 7,3 kilogram wegende en twee eeuwen oude kroon, gemaakt van goud en bezet met diamanten.

5 mei: Op de dag van de publieke processie wordt de koning om 16.30 uur rond het koninklijk paleis gedragen, waarbij hij stopt aan drie grote tempels: Wat Bovoranives, Wat Rajabopidh en Wat Phra Chetuphon. Daarbij kan de bevolking hem groeten.

6 mei: Op deze nationale feestdag zal de koning de bevolking om 16.30 uur groeten vanop een balkon in het Grand Palace. Aan Sanam Luang zullen in de namiddag de vieringen beginnen. Er staat onder andere een licht- en geluidsshow met drones gepland: