‘Einde staking bij SAS na akkoord met pilotenvakbonden’
‘Ik kan met opluchting onze klanten en onze medewerkers informeren dat we dit conflict achter ons kunnen laten’, zei Rickard Gustafson op een persconferentie. Foto: EPA-EFE

De pilotenstaking bij de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is ten einde. Dat laat de topman van de vliegmaatschappij weten, nadat met de vakbonden in Zweden, Denemarken en Noorwegen een akkoord is gesloten.

‘Ik kan met opluchting onze klanten en onze medewerkers informeren dat we dit conflict achter ons kunnen laten. We hebben vanavond een collectieve overeenkomst ondertekend met onze vier pilotenvakbonden’, zei Rickard Gustafson op een persconferentie donderdag. Volgens hem duurt het nog wel een etmaal voordat heel de dienstregeling weer is opgestart.

Sinds vrijdag voerden de piloten acties voor betere arbeidsvoorwaarden. Er zijn al 4.000 vluchten geschrapt. Ongeveer 380.000 passagiers zijn door de acties getroffen.

De staking kostte SAS al veel geld. Gustafson sprak maandag van ‘grote financiële gevolgen’ voor het bedrijf. De SAS-topman vreesde onder meer dat klanten vertrouwen in de vliegmaatschappij verliezen.