Beringen krijgt gloednieuwe veldrit op mijnterril: “Het wordt uniek, met geen enkele andere cross te vergelijken”

Op zaterdag 26 oktober zal in Beringen een gloednieuwe internationale topveldrit plaatsvinden. Op het domein van be-MINE, de historische mijnsite van Beringen, zal een voor de renners én toeschouwers spectaculaire cross uitgetekend worden op de flanken van de mijnterril. Dat meldt organisatiebureau Golazo, drijvende kracht achter onder anderen de DVV Trofee.

“Be-MINE, de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen, biedt ongekende mogelijkheden om een schitterend parcours uit te tekenen”, legt Erwin Vervecken van organistor Golazo sports uit. “De serviceweg achter het shopping center die naast de mijnterril ligt is ideaal als start- en aankomststrook. Vlak na de start zullen de renners de bekende mijnterril opdraaien. Per ronde zullen er twee klimpassages en twee afdalingen, één technische en één op snelheid, zijn”, aldus de drievoudige wereldkampioen cyclocross.

Beringen krijgt gloednieuwe veldrit op mijnterril: “Het wordt uniek, met geen enkele andere cross te vergelijken”
Er liggen al offroad-paden op de terril.

“We zullen in de komende weken en maanden het parcours nog verder finetunen, maar het belooft hoe dan ook uniek te worden, met geen enkele andere cross te vergelijken”, stelt Vervecken. “Als ik een vergelijking met het wegwielrennen mag maken dan zou ik de cross in Beringen omschrijven als een rasechte klimklassieker.”

En ook voor de toeschouwers zal het een bijzondere ervaring worden. “Wie aan de start- en aankomstzone plaatsneemt, heeft een perfect uitzicht op de terril en zal de renners heel de tijd kunnen volgen tijdens hun slingertocht naar boven en beneden. En fans die zelf naar de top van de terril stappen, worden getrakteerd op een geweldig uitzicht op be-MINE én op de start en aankomst”, aldus Tijs Lemmens, schepen van sport van de Limburgse gemeente.

De cross in Beringen heeft groen licht gekregen van de KBWB en zal op zaterdag 26 oktober plaatsvinden, onder voorwaarde van goedkeuring van het technisch dossier van de UCI.

Op de mijnterril ligt al een mountainbike-route. Het ligt voor de hand dat deze wegen zullen gebruikt worden voor de veldrit.