Maduro: ‘Coupplegers zullen verraad duur betalen’
Maduro ging donderdag op bezoek bij zijn soldaten. Foto: AP

Bij het protest tegen het Maduro-regime in Venezuela zouden nog eens twee mensen overleden zijn, wat het totale dodental op vier brengt. Maduro zelf klonk donderdag strijdvaardig bij een bezoek aan een legerkazerne. Ondertussen roept de Amerikaanse president Donald Trump op om het ‘brutale geweld’ te stoppen.

Nadat de oppositie eerder al verklaarde dat een 27-jarige vrouw en een zestienjarige jongen overleden waren bij de protesten in Venezuela, zouden nu nog eens twee mensen omgekomen zijn. Dat zegt de ngo Venezolaans Observatorium voor Sociale Conflicten. Een dinsdag gewond geraakte zestienjarige en een veertienjarige die woensdag was neergeschoten, zouden uiteindelijk aan hun verwondingen bezweken zijn.

‘De Bolivaarse strijdkrachten staan voor een historische taak’, verklaarde president Maduro donderdag voor duizenden soldaten in Fort Tiuna in Caracas. ‘Soldaten van het vaderland, het uur van de strijd is aangebroken. We moeten het heilige vuur van de militaire waarden ontsteken om het imperialisme, de verraders en de putschisten op de knieën te dwingen’.

Maduro maakte de deelnemers aan de opstand duidelijk dat hun daden gevolgen zullen hebben. ‘Alle veiligheidstroepen zijn op zoek naar deze coupplegers, die geïsoleerd, alleen en verslagen zijn’, zei het staatshoofd. ‘Vroeg of laat gaan ze naar de gevangenis en zullen ze hun verraad duur betalen’.

Trump: ‘Brutale repressie in Venezuela moet snel stoppen’

‘Wij bidden voor het Venezolaanse volk in hun rechtvaardige strijd voor vrijheid’, reageerde Amerikaans president Trump op de situatie in Venezuela. Hij deed dat in de tuinen van het Witte Huis, op de nationale dag van het gebed in de VS.

‘De brutale repressie van het Venezolaanse volk moet stoppen, en snel’, zei Trump nog. ‘De mensen hebben honger. Ze hebben geen eten, ze hebben geen water in een land dat een van de rijkste ter wereld was.’

De Verenigde Staten, die oppositieleider Juan Guaido erkend hebben als interimpresident, hebben zware economische sancties tegen Venezuela aangenomen om Maduro naar de uitgang te duwen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft woensdag nogmaals bevestigd dat een Amerikaanse militaire interventie niet uitgesloten is.

Rusland ontkent

Ondertussen heeft Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de berichten ontkend als zou zijn land president Maduro bij de couppoging gevraagd hebben om Venezuela niet te verlaten. Lavrov erkende dat Rusland en de VS onverzoenbare standpunten hebben over Venezuela, maar dat ze overeengekomen zijn om te blijven onderhandelen.

Lavrov en zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo zouden elkaar volgende week spreken in Finland. Helsinki is de eerste top van Pompeo op een Europese trip. De twee zouden daar ook de Venezolaanse situatie bespreken.