De beste films van de week. Op daten staat geen leeftijd
Foto: rr
Staat er een leeftijd op daten? Dat onderzoekt Julianne Moore al dansend in ‘Gloria Bell’. Staat er een leeftijd op acteren? Dat verkent de Vlaamse documentaire ‘Third act’. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Third act

Theater: het leven zoals het is.


Het ene moment staat theateracteur Leo De Beul op de scène een verwarde man te spelen; het andere belt hij met zijn vrouw die opgenomen wordt in een zorgcentrum. Filmmakers Lotte Stoops en Mieke Struyve volgden de acteurs van theatergezelschap Peeping Tom voor een straffe documentaire.

naar de recensie >

 

 

2

Us

Spiegelpaleis gaat evil.


Niemand die ooit dacht dat de regisseur van ‘Get out’ een onehitwonder was. Met ‘Us’ bevestigt Jordan Peele zijn status als stijlvol horrorfilmer, die even veel doet lachen als huiveren als nadenken. Na een uurtje heeft ‘Us’ al genoeg waanzinnige dingen getoond om al met een aftiteling te komen. Maar dan moet het pas echt beginnen. Je zal nooit meer op dezelfde manier luisteren naar ‘I got 5 on it’.

naar de recensie >

 

 

3

At eternity’s gate

Vincent Van Gogh.


Er is geen stoppen aan Willem Dafoe als Vincent van Gogh, de schilder wiens talent een zegen en een vloek was. Zijn omgeving zag vooral een zonderling. Een biopic zo intens dat je de verf haast kunt ruiken.

naar de recensie >

 

 

4

Gloria Bell

Op daten staat geen leeftijd.


Filmliefhebbers kennen de Chileense regisseur Sebastián Lelio van knappe drama’s als ‘Una mujer fantástica’ en ‘Disobedience’, zijn Engelstalige debuut met actrices Rachel Weisz en Rachel McAdams. Om nog verder door te breken in de Amerikaanse markt heeft hij nu zijn eigen, geweldige, Chileense film ‘Gloria’ opnieuw gedraaid – dit keer met de onvolprezen Julianne Moore in de hoofdrol. Een heerlijke film over een vrouw die tien jaar na haar scheiding weer aan het daten slaat.

naar de recensie >

 

 

5

Ayka

Overleven in Moskou.


Achter de blingbling van Moskou gaat een grimmige wereld van illegale arbeid schuil. Miljoenen mensen uit Kirgizië en Kazachstan knokken er om een beter bestaan. Deze film stelt scherp op één van hen: Ayka, een vrouw die haar pasgeboren baby in de steek laat om kippen te pluimen.

Een interview met regisseur Sergej Dvortsevoj en de recensie >

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in