Papieren belastingbrief is stilaan grote uitzondering
Foto: IMAGEGLOBE

Het aantal op papier verstuurde belastingbrieven halveert dit jaar. Terwijl het vorig jaar nog ging om ruim 600.000 aangiften, zullen dit keer minder dan 300.000 mensen spontaan de bruine enveloppe in hun brievenbus aantreffen. De rest kan vanaf nu terecht op Tax-on-web. Bijna de helft van de Belgen ontvangt een voorstel van aangifte, en moet helemaal geen actie meer ondernemen.

Dat meldt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) bij de voorstelling van de belastingbrief. Indienen kan vanaf vandaag. Tax-on-web sluit op 11 juli af. Wie één van de mensen is die zijn aangifte nog steeds op papier invult, moet ervoor zorgen dat de fiscus al op 28 juni de traditionele bruine enveloppe heeft ontvangen. De deadline valt iets vroeger dan vorig jaar. Toen was er tot 12 juli tijd voor tax-on-web.

Terwijl vorig jaar nog meer dan 600.000 aangiften op papier werden verstuurd, zullen dat er dit jaar zo’n 330.000 minder zijn. Iedereen die vorig jaar tax-on-web gebruikte krijgt er sowieso geen meer. Wie wel nog een brief ontvangt, zal die voor het eind van deze maand in de brievenbus vinden. Wie er geen heeft ontvangen, maar toch een papieren exemplaar wil, kan die alsnog telefonisch aanvragen.

De Croo merkt daarom op dat de papieren aangifte ‘nog niet marginaal is’, maar wel zodanig op de terugweg ‘dat ze over enkele jaren de uitzondering is’.

Vooraf ingevuld

De voorbije jaren lijkt vooral de VVA de doodsteek te worden voor de traditionele belastingbrief. Wie akkoord gaat met die aangifte, hoeft geen stappen meer te ondernemen. In de praktijk stemde vorig jaar 88 procent van de ontvangers in met dit voorstel. Vorig jaar nam het aantal VVA’s al met ongeveer de helft toe tot 3 miljoen, dit jaar zullen nog eens 200.000 mensen extra een vooraf ingevulde aangifte toegestuurd krijgen.

Wie inlogt op Tax-on-web zal het voorstel te zien krijgen. Als u geen probleem signaleert, is daarmee de kous af. Wie het oneens is, kan via opmerkingen aangeven wat het probleem is. Wie voor 31 mei nog niet ingelogd is op Tax-on-web, krijgt de VVA alsnog op papier toegestuurd.

Meer codes

Het aantal codes dat op de brief staat is dit jaar zoals al langer bekend licht gestegen, voor Vlaanderen tot 829, voor Wallonië tot 833 en voor Brussel tot 814. Maar dat is geen slechte zaak, oppert Philippe Jacquij, administrateur-generaal van de Fiscaliteit. Het komt immers omdat er meer aftrekposten bijkomen. Bovendien vult slechts één op de vijf Belgen meer dan 20 codes in. Een belastingbrief invullen duurde vorig jaar ook maar gemiddeld iets meer dan 20 minuten.

Waar gaat uw geld heen?

Een nieuwigheid is dat er bij de belastingaangifte dit jaar ook een document zit dat aangeeft waarvoor de belastingen en sociale bijdragen gebruikt worden. Zo ziet iedereen naar welke diensten zijn geld vloeit. ‘Interessant in tijden van verkiezingen’, gaf De Croo aan.

Het deel dat naar de gewesten gaat, is ongeveer even groot als het deel voor de sociale zekerheid, het deel dat voor de federale overheid is voorbehouden zakt naar 17 procent, merkt De Croo op.