Ocad: ‘Video Al-Baghdadi baart zorgen, maar is geen gamechanger’
Abu Bakr al-Baghdadi Foto: AP

Na vijf jaar afwezigheid dook IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi opnieuw op in een video. ‘Dat is een stunt, maar verbaast ons niet’, zegt Paul Van Tigchelt, directeur van het Ocad, aan Radio 1. Al-Baghdadi vernoemde ook een gesneuvelde Belg. ‘Dat ligt in lijn met onze informatie.’

De directeur van de antiterreurdienst Ocad zegt in De Ochtend op Radio 1 dat zijn diensten de video van Al-Baghdadi gezien en geanalyseerd hebben.

‘Als het effectief om Al-Baghdadi gaat, dan is het een echte stunt. Hij is al vijf jaar niet meer gezien’, zegt Van Tigchelt. Volgens de directeur wil IS zo de aanhangers mobiliseren, ook in ons land. ‘De video baart zorgen, maar het verbaast ons niet. Het is geen gamechanger, want het past in hun strategie.’ De boodschap van de video was duidelijk, Al-Baghdadi zweert wraak voor de val van zijn kalifaat en prijst de terroristen van Sri Lanka. Al-Baghdadi roept zijn aanhangers in westelijk Afrika op de strijd tegen de Fransen op te voeren.

 

Abu Bakr al-Baghdadi vernoemde in zijn video ook de namen van gesneuvelde aanvoerders, onder wie de Belg Abu Yasir al-Belgiki. Het is onduidelijk om wie het precies gaat. ‘Wij werken niet met Koenja’s (Arabische persoonsnamen, red.), maar als we het over dezelfde persoon hebben, wisten wij al dat hij gesneuveld was’, zegt Paul Van Tigchelt, directeur van het Ocad.