Voor, tijdens en na de 1 mei-betoging in Parijs clashten gele hesjes en anarchisten met de Franse politie. Tweehonderd personen werden opgepakt, verschillenden raakten gewond.

Zoals aangekondigd bliezen Gele hesjes en vakbonden in de Franse hoofdstad verzamelen ter gelegenheid van 1 mei. De politie waarschuwde gisteren dat radicaal-linkse anarchisten via sociale media opriepen om vandaag op straat te komen. Het gaat om het zogenaamde ‘black bloc’, een onafhankelijke en radicaal-anarchistische beweging

In de vroege namiddag, nog voor de 1 mei-stoet van start ging, kwam het al tot een clash tussen politie en betogers. De politie zette traangas in om een groep gemaskerde betogers uiteen te drijven. Daarop gooiden enkele betogers enkele projectielen richting politie. Verschillende personen raakten gewond. Ook tijdens en na de stoet kwam het tot rellen. Anarschisten staken vuilnisbakken in brand en vernielden winkelvitrines. De politie zette een waterkanon in en chargeerde een aantal keer op gemaskerde betogers. 

Volgens het parket van Parijs zaten rond 17.30 uur 220 mensen in voorhechtenis in verband met de 1 meibetoging. De politieprefectuur van de hoofdstad maakte een halfuur eerder gewag van 228 arrestaties en 15.306 preventieve controles.

De Franse president Emmanuel Macron had dinsdag gevraagd dat er hard zou worden opgetreden tegen relschoppers. Meer dan 7.400 politiemensen werden woensdag ingezet in de Franse hoofdstad. Ook vorig jaar mondde de 1 mei-betoging uit op gewelddadige incidenten tussen betogers en politie. Er werden auto’s, winkels en verschillende vuilnisbakken in brand gestoken.

Ook in de rest van het land werden betoogd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken schat het aantal betogers op 151.000, waaronder 16.000 in Parijs. De Gele hesjes protesteren nog steeds tegen het beleid van president Macron.