William Barr verdedigt aanpak vrijgegeven Mueller-rapport
Justitieminister William Barr Foto: EPA-EFE
De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, heeft zich in een hoorzitting verdedigd voor de manier waarop zijn departement over het Mueller-rapport communiceerde en vrijgaf. Eerder raakte bekend dat speciaal aanklager Robert Mueller in een brief zijn beklag deed over de manier waarop de vrijgave verliep.

Robert Mueller schreef in een brief eind maart, nadat minister van Justitie William Barr een samenvatting van het onderzoeksrapport had vrijgegeven, dat 'er publieke verwarring is over essentiële aspecten van de onderzoeksresultaten.' Volgens de synthese van Barr had het team van Mueller geen bewijzen gevonden van samenzwering tussen Rusland en president Donald Trump of diens entourage voor de presidentsverkiezingen van 2016. Barr zei ook dat Trump zich niet schuldig had gemaakt aan belemmering van de rechtsgang. 

De vier pagina's van Barr, bedoeld voor het Congres, waren wekenlang de enige informatie waarover het parlement en het publiek beschikten, tot er op 18 april een aangepaste versie van het rapport uitkwam.

Mueller vroeg Barr ook om samenvattingen van het rapport vrij te geven die duidelijkheid konden scheppen voor de media en het publiek. Daar ging Barr niet op in. 'Ik zei tegen Bob dat ik niet geïntresseerd was in het publiceren van samenvattingen, noch in het publiceren van het report in kleine stukjes', verdedigde Barr zichzelf woensdag in de justitiecommissie van de Senaat.

Politiek vuurwerk

Mueller schreef dat de brief van Barr 'niet helemaal de context en essentie’ van het onderzoek vatte. Maar volgens Barr zei Mueller in een telefonisch gesprek dat niet de brief, maar de interpretatie van de pers een probleem vormde. 

Het ministerie van Justitie schreef in de synthese ook dat er geen beslissing kon worden genomen over de vraag of de president tijdens het onderzoek naar samenzwering de rechtsgang belemmerde. In het volledige document van 448 pagina’s beschuldigt Mueller de president niet, maar hij pleit hem ook niet vrij. Strikt juridisch mag de president dan al vrijuit gaan, het volledige rapport-Mueller zal nog lange tijd voor politiek vuurwerk zorgen.