Rudi Vranckx ontvangt eredoctoraat van VUB en ULB
Rudi Vranckx Foto: Patrick Hattori

De Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles reiken op 3 mei, de internationale dag van de persvrijheid, een eredoctoraat uit aan de oorlogsjournalist Rudi Vranckx. Ook de Russische onderzoeksjournalist Elena Milashina wordt onderscheiden met een eredoctoraat. De uitreiking vindt plaats in de Bozar in Brussel.

Op 3 mei vindt Difference Day plaats, het jaarlijkse evenement van beide universiteiten rond de vrijheid van meningsuiting. De journalisten krijgen dan het eredoctoraat ‘omdat ze dagelijks hun leven riskeren om de waarheid over conflicten en politieke machtsstructuren aan het licht te brengen’. En dat terwijl het bergaf gaat met de persvrijheid. Uit de 2019 World Press Freedom Index, die onlangs gepubliceerd werd door Reporters Zonder Grenzen, blijkt dat er in verschillende landen steeds meer een klimaat heerst van haat jegens de nieuwsmedia.

VRT-journalist Rudi Vranckx is volgens de universiteiten een van de bekendste Belgische journalisten. Dat heeft hij onder meer te danken aan ‘zijn unieke verslaggeving over internationale conflicten, waarbij hij steeds naar de menselijke kant van het verhaal zoekt’.

Elena Milashina is onderzoeksjournaliste voor de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta. Ze staat bekend om haar uitgebreide en kritische artikelen over de schending van mensenrechten en overheidscorruptie. Milashina voerde onder meer onderzoek naar de vervolging van de LGBT-gemeenschap in Tsjetsjenië. In oktober 2009 won ze de Human Rights Watch Alison Des Forges Award voor buitengewoon activisme.

Op donderdagavond 2 mei, op de vooravond van Difference Day, reiken de VUB en de ULB ook nog de Honorary Title for Freedom of Expression uit aan Marcela Turati, een onafhankelijke Mexicaanse journaliste die verslag uitbrengt over de gevolgen van de Mexicaanse drugsoorlog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig