Bilzen moet opnieuw naar stembus, lokale verkiezingen ongeldig verklaard
Johan Sauwens Foto: Tom Palmaers
De verkiezingen in Bilzen zijn ongeldig verklaard. Dat heeft de Raad van State dinsdag beslist na een klacht van ex-burgemeester Johan Sauwens. De inwoners van de Limburgse stad zullen dus opnieuw naar de stembus moeten.

De auditeur-verslaggever van de Raad van State had eerder al geconcludeerd dat er voldoende onregelmatigheden waren om de gemeenteraadsverkiezingen van de stad Bilzen ongeldig te verklaren. Zo bleken vier niet-Belgische kiezers voor de provincie in plaats van voor de gemeente te hebben gestemd. Daarnaast werden in negen stembureaus meer of minder stemmen geteld dan het aantal gebruikte stembiljetten.

Omdat de uitslag in oktober bijzonder nipt was, zijn die fouten belangrijk.

In Bilzen besloten N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar om de coalitie voort te zetten, en dat met slechts een zetel op overschot. Groen verloor in Bilzen na het laatste telbureau met slechts vijf stemmen verschil een zetel aan Bilzen Bruist, waardoor de huidige meerderheid van N-VA, Beter Bilzen en Bilzen Bruist verder kon.

Ex-burgemeester Johan Sauwens van Trots op Bilzen, de grootste fractie in de gemeenteraad, trok daarop naar de Raad van State, omdat de Raad voor Verkiezingsbetwistingen niet inging op de vraag van de partij om de verkiezingen nietig te verklaren.