Start proces tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren: ‘rechten van verdediging geschonden’
Johan Timmermans en Olivier Somers (KV Mechelen) Foto: Photo News

Moeten KV Mechelen en Waasland-Beveren degraderen nadat ze vorig jaar probeerden de degradatiestrijd te manipuleren? Bondsprocureur Kris Wagner vorderde vorige week die straf, vandaag start het proces met de eerste zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep.

De geschillencommissie wil dat de eindfase van ‘Operatie Schone Handen’ snel verloopt. Om de competitie van volgend seizoen niet in het gedrang te brengen. Vanmorgen is een kalender afgesproken voor de behandeling van de zaak: Zittingen op 18, 20, 21, 25 , 27 en 28 mei. Waasland-Beveren en KV Mechelen moeten zich verantwoorden voor een poging tot matchfixing.

Verschillende advocaten lieten meteen verstaan dat het volgens hen veel te snel moet gaan, en dat daardoor het fundamenteel recht op verdediging geschonden wordt. Ze klagen ook aan dat ze geen inzage hebben in het volledige strafdossier van het federaal parket en zeggen dat het dossier van het bondsparket onvolledig is.

13 personen staan terecht voor de geschillencommissie:

- Olivier Somers (hoofdaandeelhouder en bestuurslid KV Mechelen)

- Johan Timmermans (ex-voorzitter KV Mechelen)

- Stefaan Vanroy (sportief verantwoordelijke KV Mechelen)

- Thierry Steemans (ex-financieel directeur KV Mechelen)

- Dirk Huyck (voorzitter Waasland-Beveren)

- Olivier Swolfs (financieel directeur Waasland-Beveren)

- Walter Clippeleyr (bestuurslid van Waasland-Beveren)

- Jozef Van Remoortel (ondervoorzitter en bestuurslid van Waasland-Beveren)

- Olivier Myny (spijtoptant; ex-speler van Waasland-Beveren)

- Dejan Veljkovic (spelersmakelaar)

- Evert Maeschalck (spelersmakelaar)

- Walter Mortelmans (spelersmakelaar)

- Thomas Troch (spelersmakelaar)

Ze worden tijdens de procedure bijgestaan door een aantal topadvocaten: onder meer Joris Van Cauter, Kris Luyckx en Walter Van Steenbrugge. De advocaten van KV Mechelen-bestuurders Somers en Steemans en ex-voorzitter Timmermans vroegen bij aanvang van de zitting of ze achter gesloten deuren mocht verlopen, maar dat werd door de voorzitter geweigerd.

Herlees hier alles over hoe KV Mechelen in de greep kwam van spelersmakelaars en zijn ziel uiteindelijk verkocht met een poging tot matchfixing. De afloop de poging tot matchfixing is bekend. Op zondag 11 maart 2018 wordt de bewuste wedstrijd gespeeld. Ondanks een overwinning met 2–0 degradeert KV Mechelen. En dat omdat Eupen met een nog grotere 4–0-overwinning tegen Moeskroen op miraculeuze wijze het behoud in 1A alsnog kon veiligstellen. Waarbij drie doelpunten vielen in het laatste kwartier. Over die tweede twedstrijd, Eupen-Moeskroen, werden in de telefoontaps van ‘Operatie Schone Handen’ geen concrete aanwijzingen van omkoping aangetroffen. Eupen en Moeskroen gaan vrijuit. Het bondsparket vraagt dat hun matchfixing-dossier wordt ‘geklasseerd zonder gevolgen’.