Nederlandse koningin bekeek deal met nazi’s over Leopold III
Koning Leopold III, in een koets naast de Nederlandse koningin Wilhelmina bij een bezoek aan onze noorderburen in 1938 Foto: ANP

De Nederlandse koningin Wilhelmina wilde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog laten onderzoeken of er een opmerkelijke deal mogelijk was met de Duitsers. Ze stelde voor om belangrijke nazi’s te laten gaan, als Duitsland de Belgische koning Leopold III zou vrijlaten

Dat blijkt uit de dagboeken van de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens. Die zijn nu gebundeld, en de Nederlandse krant Trouw citeert enkele passages uit het boek.

Wilhelmina, de overgrootmoeder van de huidige koning Willem-Alexander, maakte zich zorgen over het lot van de Leopold III. Die werd met zijn gezin door de Duitsers in Oostenrijk gevangen gehouden. Na een gesprek met koningin Elisabeth, de moeder van Leopold III, besloot Wilhelmina in te grijpen.

Ze vroeg daarom in maart 1945 aan haar minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens via het Vaticaan ‘af te tasten’ of topnazi’s een vluchtweg kon worden geboden in ruil voor de vrijlating van de Belgische koningsfamilie. Maar wat er met dat verzoek is gebeurd is niet meer te achterhalen, concludeert historicus Michael Riemens, die de dagboeken van Van Kleffens duidde.

Het verzoek voor deze uitruil van de koningin is opmerkelijk omdat zij een anti-pauselijke en anti-Duitse houding had. Maar om een koningshuis dat in problemen was te helpen, was ze bereid die voorkeuren opzij te schuiven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in