Geluidsisolatie om kinderen in 127bis te kunnen houden
Het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel Foto: photo news
Door de woonunits in Steenokkerzeel beter te isoleren tegen vliegtuiglawaai hoopt de overheid tegemoet te komen aan een arrest van de Raad van State.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) sloot sinds september vorig jaar gezinnen zonder papieren weer op in speciaal daarvoor gebouwde woonunits op het domein van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel, vlak bij de lucht­haven. Maar begin deze maand schorste de Raad van State, op verzoek van veel mensenrechtenorganisaties, enkele bepalingen van het regeringsbesluit dat het detentieregime voor gezinnen in 127bis regelt.

Volgens de Raad van State is het alleen toegelaten zeer jonge kinderen op te sluiten op een plek waar ze aan ernstig vliegtuiglawaai kunnen worden blootgesteld, als dat voor ‘extreem korte duur’ is. Omdat kinderen tot een maand in 127bis opgesloten kunnen zitten, is dat volgens de Raad niet het geval. Het rechtscollege  baseerde zich daarvoor onder meer op rechtspraak van het Europees Mensenrechtenhof in Straatsburg.

Voor de organisaties die het regeringsbesluit aanvochten, was het arrest een overwinning, ook al spreekt de Raad van State zich niet uit over het principe van het opsluiten van kinderen zonder papieren. ‘Als de overheid toch kinderen wil opsluiten, zal ze daarvoor een nieuw gesloten centrum moeten bouwen, op een andere plek’, zei Rob Kaelen van Platform Kinderen op de vlucht begin april over het arrest.

Na het arrest te hebben bestudeerd, laten de minister voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD), en de DVZ weten dat het nog altijd het plan is om gezinnen op de site van 127bis onder te brengen. ‘Een andere locatie voor gezinnen is op dit moment geen optie’, zegt woordvoerder Geert De Vulder (DVZ).

Geluiddempende ventilatieroosters
‘Een aantal zaken is juridisch oplosbaar’, zegt de woordvoerder van minister De Block. ‘Andere zaken kunnen opgelost worden door de infrastructuur aan te passen. Daarvan wordt werk gemaakt. De oplossingen zitten nog in de ontwikkelingsfase.’

‘Structuurwerken waren al eerder gepland. Zij komen misschien tegemoet aan het arrest. Dat valt nog te bekijken’, zegt De Vulder. Volgens de DVZ gaat het om aanpassingen aan de woonunits zelf, zoals geluiddempende ventilatieroosters.

Voor aanpassingen van de volledige site zijn geen plannen.

‘De overheid zou beter ophouden met geld te stoppen in kleine aanpassingen en te denken dat het daarmee zal lukken’, zegt Rob Kaelen. ‘De geluidsoverlast in 127bis blijft een probleem. Kinderen kunnen er niet buiten spelen zonder oorbeschermers. Zij moeten te allen tijde toegang hebben tot een speelplaats waar geen geluidsoverlast is. Het gaat ook om het principe: een kind sluit je niet op.’

Aan de opsluitingstermijn wil de overheid niets veranderen. Volgens het regeringsbesluit kunnen kinderen twee keer twee weken opgesloten blijven. Na twee weken moet de DVZ aantonen dat verdere opsluiting niet traumatiserend is voor de kinderen.