Wetenschapstijdschrift Eos gaat alleen verder
Eos past niet in de fusieplannen van Medialaan Foto: BELGA

De eigenaar van Eos Wetenschap, Medialaan, wil fuseren met Persgroep Publishing. Eos past naar eigen zeggen niet in die plannen, en grijpt het moment aan om de organisatie onder te brengen in een nieuwe vzw: Eos Wetenschap.

De keuze om via een vzw te werken laat Eos toe zich in te schakelen in de Vlaamse wetenschapscommunicatie. De organisatie wil dezelfde kwaliteit en inhoud blijven bieden, maar zal nauwer samenwerken met de Vlaamse overheid. De bedoeling is om niet alleen te schrijven over wetenschap en technologie, maar de kennis ook verder te verspreiden. De redactie hoopt zo de instroom in STEM-richtingen mee positief beïnvloeden. Jongeren en kansengroepen worden een nieuwe doelgroep, naast de in wetenschap geïnteresseerde burger. Het is ook de bedoeling om versnippering in de wetenschapscommunicatie tegen te gaan.

Eos omvat drie titels in print (Eos Wetenschap, Eos Psyche&Brein en Eos Specials), 3 websites (www.eoswetenschap.eu, www.iedereenwetenschapper.be en www.eostrace.be) en 5 wekelijkse digitale nieuwsbrieven. In de nieuwe werking worden individuele wetenschappers meer aangezet om via blogs of artikelen hun expertise met het grote publiek te delen.

Sinds 1983 brengt Eos, vernoemd naar de Griekse godin van de dageraad, bevindingen in wetenschap en technologie naar het grote publiek. Met deze nieuwe start wil Eos uitgroeien tot het belangrijkste platform voor wetenschapscommunicatie en -journalistiek in Vlaanderen.