Aan de gemeenteschool École 1 in Schaarbeek hebben maandagmorgen een tweehonderdtal mensen geprotesteerd na de mogelijke aanranding van een vierjarig meisje. Het Brusselse parket bevestigt dat het een onderzoek heeft geopend.

Een moeder was haar vierjarige dochter donderdagmiddag komen ophalen op de school, om er zich nog geen uur later terug aan te melden met de melding dat ze bloed had gevonden in het slipje van het meisje. De schooldirectie verwittigde daarop de schoolverpleegster en het gemeentebestuur, en er werd beslist het meisje naar het ziekenhuis te sturen. Daar werd een eerste onderzoek gedaan, waarna de artsen de politie op de hoogte brachten. De ouders besloten ook klacht in te dienen.

Omdat de school sindsdien nog niet met een verklaring kwam, verzamelden zich maandagochtend tientallen manifestanten voor de schoolpoort. ‘We willen gerechtigheid’, zo riepen ze. ‘We hadden vrijdag een antwoord verwacht, maar er is geen enkele verklaring gekomen’, zegt een vader van een van de kinderen op de school.

Verschillende betogers blijven wel voorzichtig. Ze zeggen dat ze eerst een antwoord willen krijgen op de vraag of er al dan niet sprake is van aanranding. ‘We proberen niet te panikeren, maar we weten niets’, klinkt het bij een moeder van drie kinderen. ‘Zolang we niet zullen weten wat er gebeurde, zal het elke dag zo zijn’, zegt een andere moeder, die wijst op de mensen die zich aan de school verzameld hebben.

Getuigenverhoren

Het parket van Brussel bevestigt dat er verwondingen zijn aangetroffen bij het meisje, maar spreekt zich nog niet uit over de oorzaken daarvan. Het onderzoek is nog volop bezig, klinkt het.

‘Er worden verschillende onderzoeksdaden uitgevoerd, onder meer verhoren, om na te gaan hoe het meisje haar verwondingen heeft kunnen oplopen’, zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. ‘In het belang van het onderzoek en van het kind geven we voorlopig geen verdere informatie.’

Extra toezicht

Burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) maande de betogers maandag aan tot kalmte. ‘We zijn allemaal van streek’, zo sprak hij de ouders toe. ‘Alle medische diensten, de politie en de school zijn gemobiliseerd. We wachten nu op informatie van het parket. We leven in een rechtsstaat, zo werkt het. We zullen blijven communiceren over deze zaak.’

Het gemeentebestuur van Schaarbeek zorgde voor extra toezicht in de school, en vroeg de directie om een nauwgezet overzicht van de tijdsbesteding van het meisje op te stellen. ‘Al is het nog onduidelijk of er sprake is van misbruik, en indien wel, of dat op de school heeft plaatsgevonden’, besluit Clerfayt.