Puigdemont mag niet deelnemen aan Europese verkiezingen
Puigdemont sprak enkele dagen geleden nog zijn partijgenoten toe via een live-verbinding vanuit Brussel. Foto: epa-efe

Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse minister-president die naar België is gevlucht, mag niet deelnemen aan de Europese verkiezingen. Dat heeft de Spaanse kiescommissie beslist.

De Spaanse kiescommissie vindt het een bezwaar dat Puigdemont zich niet heeft laten registreren als een Spaanse burger die zich in het buitenland heeft gevestigd.

De beslissing van de kiescommissie geldt trouwens ook voor de twee andere Catalaanse politici die in België verblijven, met name Clara Ponsatí en Ton Comín.

Anderhalve maand geleden kondigde Puigdemont aan dat hij zich kandidaat wilde stellen voor het Europees Parlement op de lijst van Junts per Cat (JuntsxCat). Toen al rezen er vragen of dat mogelijk was, want hij zou daarvoor wel naar Spanje moeten gaan om zich te laten registreren. De Spaanse verkiezingscommissie liet toen weten dat een politicus volgens de kieswet in het Spaanse parlement in hoogsteigen persoon getrouwheid aan de grondwet moet zweren voor hij zijn Europees mandaat kan opnemen.

Puigdemont wordt in Spanje gezocht voor rebellie. Hij riskeert 25 jaar celstraf. Dat was voor de rechtse partijen in Spanje, de Partido Popular en Ciudadanos, een reden om de Spaanse kiescommissie in te schakelen.

Volgens JuntsxCat willen de Spaanse kiesautoriteiten Puigdemont en zijn beide partijgenoten ‘het zwijgen opleggen’. Puigdemont had normaal de lijst getrokken van de partij. Pere Jordi Junque de Fortuny, lid van de Catalaanse burgerbeweging ANC in Brussel vindt dat de kiescommissie drogredenen heeft aangevoerd om de kandidatuur van Puigdemont en de andere Catalaanse voormalige ministers te blokkeren. ‘De gevolgen hiervan kunnen verder reiken dan Spanje: de Europese verkiezingen zullen niet vrij zijn. Zullen ze later dan ongeldig worden verklaard?’, vraagt hij zich af.

JuntsxCat gaat naar eigen zeggen 'onmiddellijk alle juridische middelen in de Spaanse staat en in Europa ontplooien om de rechten van de drie kandidaten te verdedigen'. 'Er is geen enkel juridisch obstakel (voor hun deelname), behalve wanneer men hen om politieke redenen wou uitsluiten', zei de advocaat van Puigdemont, Gonzalo Boye, aan het persbureau AFP.