Extra middelen voor kinderen met obesitas
Foto: Photo News

Kinderen met overgewicht zullen twee jaar lang een traject van tien raadplegingen bij een diëtist kunnen volgen. Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maakt daar 5 miljoen euro per jaar voor vrij.

De maatregel is door het verzekeringscomité van het RIZIV goedgekeurd. De Block wil zo de drempel om professionele hulp te zoeken voor kinderen met overgewicht en hun ouders verlagen. Naar schatting zullen per jaar 75.000 kinderen van 6 tot 17 jaar hiervan kunnen genieten, aldus de minister.

Uit cijfers blijkt dat het aantal kinderen met overgewicht en obesitas tussen 2006 en 2014 van 11 naar 15 procent steeg bij de jongens en van 8 naar 11 procent bij de meisjes. ‘Overgewicht op jonge leeftijd is vaak de voorbode van chronische zwaarlijvigheidsproblemen op latere leeftijd, met als gevolg meer risico op hart- en vaatziekten en diabetes’, zegt De Block. ‘Gewichtsproblemen aanpakken bij kinderen is dan ook cruciaal.’

De nieuwe maatregel van De Block zal, aldus de minister, jaarlijks 75.000 kinderen van 6 tot 17 jaar bereiken.

Op termijn streeft De Block naar een volledige terugbetaling voor kinderen en jongeren met overgewicht. De terugbetaling van de raadplegingen bij de diëtist is een eerste stap.