De strijd om Winterfell: wat zeggen we tegen de god van de dood?
Foto: HBO

Winterfell is helemaal klaar om het gevecht met de doden aan te gaan. Dothraki, Unsullied en Westerosi staan zij aan zij. Zelfs de lang vergeten wolf van Jon, Ghost is er bij. Maar is dat genoeg om een dodenleger te kunnen stoppen?

Spoiler alert: dit artikel best niet lezen als je niet wil weten wie er in de derde aflevering allemaal sterft.

De doden hebben weinig haast en nemen hun tijd om het kasteel te bestormen. Het lijkt een eeuwigheid te duren, maar dan doemt de Red Lady, Melisandre, op uit het donker. Ze zet de zwaarden van de Dothraki letterlijk in vuur en vlam. De strijd barst los wanneer de Dothraki gillend en met vlammende zwaarden de duisternis intrekken. Is het eindelijk tijd voor die langste vechtscène uit de televisiegeschiedenis?

Ser Davos ziet de terugkomst van Melisandre met lede ogen aan, maar opent toch de poorten voor de priesteres. Hij heeft haar de dood van Shireen Baratheon nog altijd niet vergeven, maar wanneer ze zegt dat ze de ochtend toch niet zal halen, laat Davos haar passeren.

Het water tussen Dany en Jon is nog steeds diep. De koningin luistert niet meer naar het advies van Jon, als hij haar zegt dat ze moet wachten op de Night King. Ze rijdt op haar draak om haar troepen te helpen bij het gevecht tegen de doden. Even later zien we ook Jon op de rug van een draak. Maar we mogen niet vergeten dat de Night King nu ook een draak heeft, eentje die zowaar ijs kan spuwen. Viserion maakt het Dany knap lastig. Haar verloren zoon zorgt voor een ijsstorm, waardoor ze het kasteel niet terugvindt en zich verliest in de wolken.

‘Stick ‘em with the pointy end’

Op het slagveld is het hard tegen hard, en Sam legt er een paar keer bijna het loodje bij neer. Dan doet hij was hij het beste doet: weglopen. En de rest volgt. De levenden houden niet lang stand tegen de doden, en ze moeten zich terugtrekken in het kasteel.

Het leger krijgt de loopgraven maar niet in brand, het laatste grote verdedigingsmechanisme om de doden uit het kasteel te houden. Melissandre roept haar God van het Licht nogmaals op, en met een paar spreuken steekt ze voor de tweede maal de boel in lichterlaaie. Net op tijd om Dany de weg naar Winterfell te wijzen.

dS VIDEO - Game of thrones S08E03_4. Video: De Standaard

Sansa wordt door Arya naar de crypte gestuurd, maar eerst geeft ze haar nog een mes van drakenglas mee. ‘Stick them with the pointy end’, is het antwoord op de vraag wat ze ermee aan moet. In de crypte hangt een bedroefde sfeer. Tyrion en Sansa mijmeren dat ze misschien beter getrouwd waren gebleven, een gedachte waar Missandei snel een einde aan maakt.

dS VIDEO - Game of thrones S08E03_6. Video: De Standaard

Ongelijke strijd

Ondanks de vele maatregelen bereiken de doden dan toch het kasteel van Winterfell. Arya laat nog maar eens zien wat ze kan, en met het nieuwe wapen dat Gendry voor haar maakte lijkt ze goed op weg om de dodenleger in haar eentje de baas te kunnen. Maar een dode reus gooit roet in het eten. Die maait niet alleen Lady Lyanna Mormont uit de weg, ook Arya gaat tegen de grond. Dat geeft Sandor Clegane, die de strijd alweer had opgegeven, ineens genoeg moed om terug te vechten. Lady Mormont is uiteindelijk het eerste hoofdpersonage die we zien sterven in deze oorlog, maar niet voor ze eigenhandig een reus mee naar het graf neemt.

dS VIDEO - Game of thrones S08E03_3. Video: De Standaard

Arya glipt in het kasteel tussen de doden door, maar kan er niet aan ontkomen. Clegane en Beric Dondarrion redden haar van een gewisse dood, maar die reddingspoging betekent het einde van het (zesde) leven van Dondarrion. Het is uiteindelijk Melisandre die Arya terug moed inspreekt. ‘Wat zeggen we tegen de god van de doden?’, vraagt Melissandre. ‘Niet vandaag’, zegt Arya. Dat blijkt een wijze les.

Draken

Ondertussen zijn Jon en Dany nog steeds op zoek naar het vermiste drakenbroertje. Dat mondt uiteindelijk uit in een gevecht waarbij de Night King van zijn draak valt. Niet te rap gejuicht, doder kan hij helaas niet worden door zijn val.

Gelukkig kan Daenerys de Night King overspoelen met vuur, maar zelfs dat kan hem niet stoppen. Het vuur heeft geen enkel effect op de Night King. Wil dat zeggen dat hij in een vorig leven een Targaryan was?

dS VIDEO - Game of thrones S08E03_2. Video: De Standaard

Als drakenvuur niet helpt, moet Jon de klus maar klaren. Hij loopt achter de Night King aan, maar was beter eerst op sluipcursus geweest bij Arya. Zodra de Night King hem opmerkt, doet hij met een simpele handomdraai een nieuw dodenleger opstaan. Onze favoriete personages zoals Lyanna Mormont en de Dothraki beginnen, samen met alle andere gevallen strijders, aan hun gevecht tegen Jon Snow.

Het is natuurlijk, wie anders, Dany die Jon uit de penarie redt met een welgemikt schot drakenvuur. Dat kost haar bijna haar eigen leven, tot Jorah haar komt redden. Ze neemt voor het eerst ook zelf een zwaard ter hand om zich te beschermen tegen de doden. Jorah redt dan wel zijn koningin, zelf blijft hij achter op het slagveld. Na Lyanna sterft ook Jorah, en zo komt het Huis Mormont aan zijn einde.

De strijd om Bran

Ondertussen zijn de White Walkers en de Night King aangekomen bij Bran. Theon Greyjoy is de laatste die tussen Bran en de dood instaat, maar niet voor lang. Zijn niet zo indrukwekkende aanval op het leven van de Night King is onsuccesvol. Hij sterft door zijn hand.

Opnieuw rust alle hoop op Jon, die er alles aan doet om op tijd bij Bran te geraken. Hij laat Sam en Brienne in moeilijkheden achter, maar geraakt niet voorbij de ijsspuwende draak. De Night King grijpt al naar zijn zwaard wanneer een zachte bries de rust verstoort.

Het is Arya die Bran, en de mensheid, vanuit het niets redt van de Night King. Zijn kracht is niets tegen haar snelheid, en haar dolk zorgt voor het einde van de strijd. Zoals Jon voorspelde zorgde de dood van de Night King ervoor dat zijn volgers ook sterven.

dS VIDEO - Game of thrones S08E03_1. Video: De Standaard

Wat zeggen we tegen de god van de dood? Vandaag niet. Maar Melisandre besluit dat het voor haar wel tijd is om te gaan. Ze gooit de robijn die haar in leven hield op de grond, en de priesteres gaat gewillig de dood tegemoet.

dS VIDEO - Game of thrones S08E03_5. Video: De Standaard

Het laatste seizoen van Game of thrones wordt bij ons uitgezonden op Play van Telenet.