Bashir Abdi sloopt 24 jaar oud Belgisch record marathon in Londen
Bashir Abdi Foto: belga
Bashir Abdi heeft tijdens de marathon van Londen een nieuw Belgisch record gelopen. De Gentenaar liep de meer dan 42 kilometer in 2 uur 7 minuten en 3 seconden en verbeterde zo de tijd van Vincent Rousseau uit 1995 met zeventien seconden. Met zijn toptijd plaatst Abdi zich ook voor de Olympische Spelen in Tokio.

Bashir Abdi eindigde zevende in de London Marathon en hij deed dat in een nieuw Belgisch record van 2u07:03. Het record stond sinds 1995 op naam van Vincent Rousseau met 2u07:20. De winst ging voor de vierde keer naar de Keniaanse wereldrecordhouder Eliud Kipchoge in 2u02:38, de tweede tijd ooit gelopen. Zijn wereldrecord staat op 2u01:40. Thuisloper en co-favoriet Mo Farah kwam als vijfde over de meet in 2:05:38.

Halverwege passeerde Abdi, die in Londen nog maar zijn tweede marathon ooit liep, in 1u03:20, en in de traditioneel slopende tweede wedstrijdhelft viel hij nauwelijks terug. Bij de vrouwen won met Brigid Kosgei eveneens een Keniaanse in 2u18:20. Ze haalde het voor haar landgenote Vivian Cheruiyot (2u20:14) en de Ethiopische (2u20:51).

Razendsnelle start

Abdi vertrok, in tegenstelling tot wat hij op voorhand in interviews had aangekondigd, razendsnel. Hij passeerde na tien kilometer in 29:49, ruim onder het schema voor het Belgisch record. Ook aan de halve marathon zat de Gentenaar met een passage in 1u03:20 nog altijd ruim voor op schema voor het BR. Daarna ging Abdi zowaar nog versnellen en begon het er steeds rooskleuriger uit te zien. Tussen 30 en 35 kilometer was er voor eerst sprake van substantieel verval met een passage in 1u45:10, maar stilvallen deed Abdi absoluut niet. Hij moest in het slot wel de sub 2u07 chrono laten gaan, maar dook ruim onder het BR.

Met zijn toptijd in Londen plaats Abdi zich ook voor de Olympische Spelen in Tokio. Daarvoor was 2u11:30 nodig. Voor het WK atletiek later dit jaar in Doha was Abdi al langer geplaatst. 

Koen Naert was eerder deze maand in april ook al in de buurt gekomen van het BR van Rousseau. De Europese kampioen klokte in de Nederlandse havenstad Rotterdam af na 2u07:39. Naert was er als de kippen bij om Abdi te feliciteren met zijn wereldprestatie. "Proficiat Bashir Abi, je hebt mijn ambitie om ooit het Belgisch record te verbreken opnieuw een beetje moeilijker gemaakt."