Waarom zwangere vrouwen 'full protection' vragen, de olie-industrie duizenden miljarden investeert in fossiel en de Soedanese oppositie de ambassadeur in België in het vizier neemt
Na Pasen zou de verkiezingscampagne losbranden. Een week later is daar nog weinig van te merken. In die gezegende luwte blijft ruimte voor interessant nieuws. Dit zijn twaalf van de prikkelendste artikels van de voorbije week.

1.

Vijftien jaar geleden is het menselijk genoom voor het eerst volledig gelezen. Dat kostte fortuinen en duurde jaren. Nu is een Vlaamse supercomputer gebouwd die het volledige genoom in enkele uren kan lezen voor nauwelijks 1.200 euro per analyse. Voorlopig voor patiënten met een zeldzame ziekte en een genetische afwijking. Maar binnenkort wellicht mogelijk voor iedereen. Wat te doen met die goddelijke inkijk in het eigen lot?

2.

De grote olieproducenten doen zich graag groen voor, inzettend op duurzame transitie. In realiteit lopen ze zich warm om de komende tien jaar duizenden miljarden dollars te investeren in de ontginning van nieuwe olie- en gasvelden. De wereldwijde vraag naar fossiel zal niet afnemen, is hun inschatting. De business as usual is bijzonder hardnekkig.

3.

Nergens is onze medische overconsumptie frappanter dan bij zwangerschap. Ook bij een normaal verloop gaan zwangere vrouwen minstens vijftien keer naar een arts of vroedvrouw. Ze doen almaar meer bloedonderzoeken. ‘Vrouwen vragen full protection’.

4.

De peiling van De Standaard, VRT, Rtbf en La Libre maakte woensdag duidelijk wat de inzet van de verkiezingen wordt: kan de Zweedse coalitie verder of verliezen de bestuurspartijen zoveel dat links federaal een alternatief op poten kan zetten? Dit zijn de vijf lessen die chef politiek Jan-Frederik Abbeloos uit de peiling trekt.

5.

In Soedan is dictator Omar al-Bashir afgezet maar de revolutie gaat door nu de militairen de controle niet willen afgeven aan een burgerregering. Jongeren en vrouwen voeren die protesten aan met hun mobieltjes en sociale media. Dokters en advocaten kanaliseren ze politiek. Koert Lindijer bericht van tussen die volksopstand na dertig jaar verpletterende dictatuur.

6.

Herinner u die ambassadeur van Soedan met wie Theo Francken op de foto ging toen België in 2017 met het land samenwerkte voor de uitwijzing van Soedanese vluchtelingen. Saddiq Ali was een sleutelfiguur van het regime en een absolute vertrouweling van Bashir. Hij staat nu op de lijst van ‘aangebrande’ diplomaten die de oppositie opstelde.

7.

Het politiek turbulente Nederland blijft een interessante spiegel voorhouden. Na de overwinning van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie zoeken de rechtse partijen waar zij heen moeten. Terug naar het centrum, waar ze radicaal moeten zijn, zeggen prominenten nu zowel in het christendemocratische CDA als de liberale VVD.

8.

Wij Europeanen zijn geobsedeerd door databescherming en privacy. Vreemd dan toch dat verschillende Europese landen blijven discussiëren of ze het Chinese Huawei hun datainfrastructuur mag aanleggen. Data zijn de nieuwe olie, schrijft Caroline de Gruyter. Die geef je toch niet zomaar uit handen, omdat die Chinese bedrijven goedkoper zijn?

9.

In de reeks ‘Leve de liefde’ vertellen mensen aan redacteur Eva Berghmans wat voor goeds en kwaads de liefde aanricht in hun leven. De reeks is nu ook een podcast. Acteurs lezen de neergeschreven en uitgepuurde teksten voor, de getuigen komen daarna zelf nog aan het woord. Prikkelend levensecht is dit, maar met de kracht van een compositie. Een subtiel journalistiek evenwicht, bijzonder meeslepend.

10.

Een van de grootste vermogensbeheerders in België, Bank Degroof Petercam, kreeg na een audit door de Nationale Bank de slechtste score voor het naleven van antiwitwasregels. Het Brusselse gerecht voert nu ook een onderzoek naar mogelijke inbreuken op de antiwitwasregels. Wat is er aan de hand met die grote private banker?

11.

Vlak over de Franse grens, in Villeneuve d'Ascq, loopt een schitterende retrospectieve van het werk van Alberto Giacometti, de kunstenaar die het smalle en uitgemergelde boetseerde als beeld van de kwetsbare en eenzame moderne mens.

12.

Er liep de voorbije dagen een subtiele rode draad van knuffelkonijnen over Gert Verhulst en James Cooke naar paus Franciscus. Mediawatcher Tom Heremans volgt het spoor.