Gezondheidsraad adviseert jongere leeftijd voor vaccin tegen mazelen
Foto: NatUlrich - Fotolia

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft zijn aanbeveling voor de vaccinatie tegen mazelen aangepast. De leeftijd voor de tweede dosis van het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella wordt van 10 jaar vervroegd naar 7-9 jaar ‘om een betere controle te krijgen over de uitroeiing van mazelen in de Belgische bevolking’.

De eerste inenting krijgen kinderen als ze één jaar zijn. Maar de tweede prik krijgen ze nu pas als ze tien zijn en dat is te laat, vindt de Hoge Gezondheidsraad HGR.

‘Uit studies blijkt dat een herhalingsvaccin minder vaak vergeten wordt als het op jongere leeftijd toegediend wordt’, zo verklaart vaccinologe Corinne Vandermeulen (KU Leuven) in Het Laatste Nieuws.

Eigenlijk zou zowat 95 procent van de volwassenen twee prikjes moeten hebben gehad. Nu ligt dat percentage maar op 87.

Volgens Corinne Vandermeulen heeft de Wereldgezondsheidsorganisatie ons land gevraagd om het vaccinatieplan aan te passen. ‘In het buitenland doen ze et al langer zo’, zegt ze.

Er is de voorbije weken een verhoogde aandacht voor mazelen. De ziekte is dan ook aan een opmars bezig, zeker ook in ons land. In Los Angeles zijn dit weekend trouwens 900 studenten en universiteitsmedewerkers in quarantaine geplaatst omdat er mazelen zijn vastgesteld op de campus.

Griep

Ter gelegenheid van de jaarlijkse internationale vaccinatieweek van de Wereldgezondheidsorganisatie, die de voordelen van vaccinatie in de schijnwerpers zet, past de Hoge Gezondheidsraad HGR niet alleen zijn basisvaccinatiekalender aan, maar herziet de raad ook zijn aanbevelingen voor de seizoensgriep in 2019-2020.

Volgens de HGR moet worden overwogen alle mensen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren tegen de seizoensgriep. Voorts beveelt de raad aan tegen de griep te vaccineren van midden oktober tot midden december.

De volledige adviezen zijn te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig