Brusselse Belliardstraat verliest rijstrook in ruil voor fietspad
Een simulatie van de toekomstige Belliardstraat, met afgescheiden fietspaden (maar zonder de stroom aan auto’s die er voortdurend doorrijdt). Foto: rr

De Brusselse Belliardstraat telt binnen drie weekends een rijstrook minder, en krijgt in ruil daarvoor een aan beide kanten afgeschermd fietspad. Dat schrijft Bruzz, het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) bevestigt het nieuws. De nieuwe fietsinfrastructuur moet de fietsdrukte in de Wetstraat opvangen.

Een rijstrook schrappen in de drukke Belliardstraat, die vele pendelaars weg uit Brussel leidt, zou volgens het kabinet van Smet geen noemenswaardig fileprobleem mogen opleveren. ‘Het is geanalyseerd bij werken een aantal jaar geleden. Toen ging het zelfs naar drie rijstroken. Met vier rijvakken is er voldoende capaciteit’, zegt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister Smet.

De plannen voor een fietspad in de Belliardstraat zijn al twee jaar oud. Werken op de Belliardstraat zelf en een privéwerf veroorzaakten het uitstel.

De werken beginnen al dit weekend en op 12 mei zullen de fietspaden volledig af zijn. ‘Er wordt een stuk opnieuw geasfalteerd om het pad effen te maken. Nadien volgt de aangepaste markering en dan volgt de plaatsing van de betonblokken. We werken niet tijdens de week, om dan het pendelverkeer niet te hinderen’, legt Dobbels uit.

De nieuwe fietspaden moeten een aanvulling bieden op de twee verzadigde fietspaden in de parallelle Wetstraat. Vanuit de fietsersverenigingen kwam de vraag om een oplossing.