Laat je haar nog een beetje groeien voor Think Pink
Foto: istock/getty

Via de ‘Geef om haar-campagne’ kan iedereen, man of vrouw, jong of oud, haar schenken aan Think Pink. Met de opbrengst ervan helpt de organisatie lotgenoten die het financieel moeilijk hebben. Maar vanaf 1 mei worden alleen nog staarten van 30 centimeter aanvaard.

‘We zijn eigenlijk de laatste organisatie die nog 25 centimeter aanvaardt’, zegt woordvoerster van Think Pink Joke Carlier. ‘In het buitenland is 30 centimeter al langer de norm.’ Daar zijn twee redenen voor: borstkankerpatiënten kopen veel meer pruiken met lang haar en synthetische varianten voor kort haar zijn veel beter geworden.

Kort haar

Wanneer iemand een pruik met kort haar wil, kiest die patiënt vaker voor een synthetische variant. Dat komt omdat het visuele verschil tussen korte pruiken van natuurlijk haar en synthetisch materiaal amper waarneembaar is geworden, door een betere techniek. De prijs van een synthetische pruik is ook een stuk lager dan de natuurlijke. Korte pruiken van natuurlijk haar worden als gevolg veel minder verkocht, dus is er ook minder vraag naar kortere staarten.

Lange pruiken

De vraag naar pruiken met lang natuurlijk haar stijgt dan weer wel. De eerste reden is omdat meer patiënten kiezen voor lang haar. Daarnaast is het verschil met synthetisch materiaal wel waarneembaar met het blote oog, waardoor de synthetische variant een minder goede optie is. Een lange pruik van natuurlijk haar is gewoonweg mooier dan een synthetische. ‘Daarom vragen we aan minstens 30 centimeter aan donateurs, want hoe langer het haar, hoe waardevoller’, zegt Carlier.

Vrezen ze niet dat veel donateurs zullen afhaken? ‘Twee jaar geleden gingen we ook van 20 naar 25 centimeter en dan hebben we geen grote daling gezien’, zegt Carlier. ‘We verwachten nu ook geen grote problemen. We willen vooral dat de gift zo waardevol mogelijk is. Vijf centimeter extra maakt een groot verschil, we willen daar transparant over zijn.’

Financiële steun

Een pruik van natuurlijk haar kost, afhankelijk van de lengte, tussen de 1.000 en 1.500 euro. Voor een pruik van synthetisch materiaal ligt de vraagprijs tussen de 600 en 700 euro. Think Pink maakt zelf geen pruiken van het gedoneerde haar, maar verkoopt het door aan pruikenmakers. De opbrengst daarvan gaat naar kankerpatiënten die het financieel moeilijk hebben. Zij kunnen een pruik aanvragen in het ziekenhuis.

Wil je haar schenken? Let dan op volgende zaken:

- Vanaf 1 mei moet de staart minstens 30 centimeter lang zijn

- Het haar moet gezond zijn. Kapotte uiteinden moeten eerst geknipt worden

- Haarkleur maakt niet uit: grijs, blond, bruin, ros of zelfs gekleurd haar wordt allemaal aanvaard

- Je kan je haar zelf knippen en de staart gratis opsturen

- Je kan ook langsgaan bij een kapper. Sommige kappers knippen gratis voor het goede doel.