Weg met de wegwerpbeker, tenzij ...
Elk festivalterrein blijft achteraf bezaaid liggen met wegwerpbekers Foto: idh

Vanaf volgend jaar mag op alle evenementen in Vlaanderen – van schoolfeesten tot grote festivals – geen drank meer geserveerd worden in wegwerpbekertjes, blikjes of petflessen. In principe dan toch, want dankzij een achterpoortje in de wet kunnen organisatoren toch wegwerpbekers blijven gebruiken.

De Vlaamse regering nam het besluit naar eigen zeggen om de verspreiding van plastic afval in het milieu terug te dringen.

Organisatoren van evenementen moeten daardoor vanaf volgend jaar frisdrank en water aankopen in glazen retourflessen, of tappen via een speciaal mixsysteem. De drankjes moeten geserveerd worden in herbruikbare bekers. Ook bier zal voortaan verplicht moeten worden getapt of geschonken uit glazen retourflessen.

De Vlaamse regering voorzag wel een achterpoortje in de wet, waardoor het verbod toch kan worden omzeild. Een organisator kan er namelijk voor kiezen om toch nog steeds wegwerpbekers te gebruiken. Wel moet hij dan kunnen bewijzen dat hij 90 procent van de materialenstroom opnieuw heeft ingezameld - en vanaf 2022 wordt dat zelfs 95 procent.

‘Jarenlange ervaring en projecten hebben aangetoond dat sorteerbakken op evenemententerreinen niet helpen’, meldt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij in een persbericht. ‘Door te werken met een retoursysteem kan de inzameling wel slagen.’