Arts niet vervolgd voor hulp bij zelfdoding
Beeld uit de SBS-reportage Foto: rr

Een arts die zich voor de Mechelse rechter moest verantwoorden voor een euthanasiedossier, is buiten vervolging gesteld. Volgens Justitie gaat het immers niet om euthanasie, maar om een geval van hulp bij zelfdoding, wat niet strafbaar is.

Dat meldt de nieuwsdienst van de VRT. De zaak gaat over het overlijden van de 85-jarige Simona De Moor op 22 juni 2015. Zij werd in het kader van een reportage door de Australische zender SBS News gevolgd op haar laatste dag. Na het overlijden van haar dochter wou ze niet langer leven. Op de beelden was te zien hoe de arts de vrouw een serum geeft, dat ze zelf vrijwillig opdrinkt. Enkele minuten later is ze overleden.

De controle- en evaluatiecommissie euthanasie vond dat de voorwaarden voor euthanasie waren geschonden, en speelde het dossier door aan Justitie. Er zou immers geen sprake zijn van uitzichtloos lijden, en de dokter zou niet met een psychiater overlegd hebben.

Maar volgens de VRT concludeert nu ook de openbaar aanklager dat er van een misdrijf geen sprake is. Het gaat immers niet om een geval van euthanasie, is de redenering, maar wel om hulp bij zelfmoord. Dat is niet strafbaar voor artsen.

Hierboven kunt u de Australische documentaire over het levenseinde van Simona De Moor herbekijken. Even voorbij de 39ste minuut komt zij in beeld.