Ook Jeremy Corbyn weigert staatsbanket met Donald Trump
Ook bij het vorige bezoek van Trump aan Londen werd betoogd. Foto: epa-efe

De leider van de Britse Labour-partij, Jeremy Corbyn, zal niet aanwezig zijn op een staatsbanket voor de Amerikaanse president Donald Trump. Eerder had ook John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis, geweigerd.

Op uitnodiging van koningin Elizabeth brengt president Donald Trump op 3, 4 en 5 juni een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het bezoek staat vooral in het teken van de herdenking van D-Day, de dag waarop 75 jaar geleden vooral Britse en Amerikaanse soldaten massaal Frankrijk binnenvielen.

Maar niet iedereen is opgezet met de komst van de Amerikaanse president.

De leider van de Britse Labour-partij, Jeremy Corbyn, heeft vandaag aangekondigd dat hij niet aanwezig zal zijn op een staatsbanket voor de Amerikaanse president.

Volgens Corbyn zou premier Theresa May beter niet het rode tapijt uitrollen voor een staatsbezoek om 'een president te eren die internationale verdragen verscheurt, de ontkenning van de klimaatverandering steunt en een racistisch en vrouwenhatend discours hanteert'.

'Een belangrijke relatie onderhouden met de Verenigde Staten, vereist niet de pracht en formaliteit van een staatsbezoek', aldus Corbyn. 'Het is ontgoochelend dat de premier opnieuw heeft gekozen om voor deze Amerikaanse regering door het stof te kruipen.'

Hij zei wel bereid te zijn tot een ontmoeting met Trump om 'het te hebben over alle belangrijke zaken'.

Eerder had ook John Bercow, de intussen beroemde voorzitter van het Lagerhuis, afgezegd. Vooralsnog weigert Bercow bovendien toestemming te geven aan Trump om tijdens het officiële bezoek het Britse parlement toe te spreken. ‘Dat is geen vanzelfsprekend privilege, maar een eer die iemand moet verdienen,’ redeneert de voorzitter. Sinds vorige week proberen Britse politici en diplomaten Bercow te overtuigen om toch akkoord te gaan met een speech van Trump in Westminster.

Critici vinden de afzegging van weinig respect getuigen tegenover de Queen en de Amerikaanse bevolking. Volgens hen zet Bercow ook de goede verstandhouding met het Witte Huis op het spel.

Het vorige bezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk in juli 2018 deed heel wat stof opwaaien. In Londen kwamen tienduizenden mensen op straat om te protesteren tegen de Amerikaanse president. Voor het staatsbezoek in juni worden opnieuw protestacties gepland.