België raadt reizen naar Sri Lanka af
In Sri Lanka is de noodtoestand van kracht. Foto: AFP

Belgen die niet strikt noodzakelijk in Sri Lanka moeten zijn, blijven best weg uit het land. De FOD Buitenlandse Zaken heeft vanmorgen het reisadvies aangepast: alle niet-essentiële reizen worden afgeraden.

Dat blijkt uit een mededeling op de website van de FOD. Belgen die in het land verblijven, worden verzocht om contact op te nemen met de ambassade in New Delhi. Wie het land versneld wil verlaten moet zelf zijn touroperator of luchtvaartmaatschappij benaderen.

‘Als u in Sri Lanka bent, raden wij u aan waakzaam en voorzichtig te zijn, de instructies en adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen, samenscholingen, erediensten en openbare plaatsten te vermijden, uw verplaatsingen te beperken en waar mogelijk binnen te blijven’, luidt het advies.

De aanpassing van het reisadvies komt er na de aanslagen van vorige zondag. Terroristen hadden het toen op drie kerken en drie hotels gemunt. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven. De aanslag is opgeïst door terreurgroep IS.

Eerder hadden ook onder andere Nederland en Groot-Brittannië een negatief reisadvies uitgevaardigd.

Touroperators

Thomas Cook heeft momenteel iets minder dan tien klanten ter plaatse. 'Onze diensten nemen contact op om hen te informeren en te kijken wat en hoe. We zijn ons aan het organiseren', klinkt het bij de touroperator. Klanten die een reis hebben geboekt naar Sri Lanka kunnen die kosteloos omboeken of annuleren. Er worden ook geen nieuwe reizen naar Sri Lanka verkocht tot er meer duidelijkheid is.

TUI heeft momenteel elf reizigers ter plaatse. Daarvan keren er drie dit weekend terug. De touroperator neemt contact op met de overige acht reizigers en biedt hen de mogelijkheid om vroeger dan voorzien naar België terug te keren. Connections bekijkt nog hoeveel mensen het ter plaatse heeft.