Vogue mikt op diversiteit en zet modellen met albinisme in de kijker
Thando Hopa Foto: Vogue

Vogue heeft steeds meer oog voor diversiteit. Zowel de Portugese als Italiaanse editie zet dit voorjaar een model met albinisme in de kijker, respectievelijk de Zuid-Afrikaanse Thando Hopa (30) en de Britse Kimberley Leech (15).

De Zuid-Afrikaanse Thando Hopa (30) heeft albinisme, maar dat hield haar niet tegen om een modellencarrière uit te bouwen. Ze is het eerste model met de huidaandoening die de cover van Vogue mocht sieren. Hopa was te zien in de Portugese editie van het modeblad, dat uitkwam in april. Zelf schreef ze hierover op Instagram: ‘Ik zei ooit tegen een vriend dat het fijn zou zijn als een vrouw met albinisme ooit de cover van Vogue zou sieren. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou zijn.’

 

 

De weg naar de modellenwereld liep niet vlot voor Hopa. Ze werd in haar thuisland gezien als een vloek, en probeert nu het taboe rond albinisme te doorbreken. Ondertussen heeft ze haar weg gevonden. Ze debuteerde op de catwalk voor de Zuid-Afrikaanse ontwerper Gert-Johan Coetzee in 2012. Hopa groeide uit tot een zelfverzekerde, succesvolle jonge vrouw. Ze is behalve model ook advocate en activiste.

Britse tiener

Ook andere edities van Vogue kozen voor modellen met albinisme. De Britse tiener Kimberley Leech (15) mocht poseren voor de Italiaanse Vogue en trok zo de aandacht van sterrenfotografe Nicola Favaron.

 

 

In een recent interview met de BBC zegt Leech trots te zijn op hoe ze eruitziet. ‘Ze noemden me vroeger een omgekeerde Oreo. Toen dacht ik bij mezelf: “Zo’n woorden zijn alleen kwetsend als je er waarde aan geeft.” Ik wil aan iedereen met een beperking tonen dat je kunt bereiken wat je maar wilt, zolang je er maar hard genoeg naar streeft.’

Leech raakte naar eigen zeggen geïnspireerd om modellenwerk te gaan doen dankzij Winnie Harlow. Het Canadese model, dat de zusjes Hadid tot haar vriendenkring mag rekenen, heeft de huidaandoening vitiligo. Door deze auto-immuunziekte verdwijnen de pigmentcellen in huid en haar. De 24-jarige maakt vandaag onder meer het mooie weer op de catwalk van verschillende grote modehuizen en mocht al een setje vleugels van Victoria’s Secret aantrekken.