Café met ‘man tax’ sluit de deuren
Foto: rr

De Australische bar Handsome Her werd wereldberoemd door hun ‘man tax’, een toeslag van 18 procent die ze alleen aan mannen aanrekenden om de loonkloof aan te kaarten. De uitbaters laten nu weten dat ze de zaak verkopen.

‘We sluiten niet omdat we niet genoeg omzet draaien, of omdat we toegeven aan misogynie’, schrijven de uitbaters op Facebook. ‘We willen gewoon geen café meer hebben. Iedereen die een zaak runt, beseft hoeveel tijd ernaartoe gaat. We willen een rustiger leven.’

Ze benadrukken dat de toeslag niet de reden is waarom ze sluiten. ‘In onze bar kwamen ook mannen, die de toeslag graag betaalden’, schrijven ze. ‘Handsome Her was een sociaal experiment en we zagen dat het werkt om onze politieke visie naar voren te schuiven in ons professionele leven’.

De uitbaters werden bij de opening van het café beschuldigd dat ze omgekeerd seksisme toepasten. Ze vroegen één week per maand een vrijwillige toeslag van 18 procent aan mannen, die werd gedoneerd aan een goed doel. Er kwam veel kritiek op hun bar, maar de uitbaters lieten het niet aan hun hart komen. Op 28 april gaan de deuren voor de laatste keer open.