Heel wat plekjes in je huis zijn broeihaarden voor bacteriën. Hoe maak je hier komaf mee?

Veel bacteriën groeien het liefst op warme, lichtjes vochtige plekken. Zo zijn er heel wat in een doorsnee huis. Denk maar aan het aanrecht, de gootsteen, de vaatwasser, de douchecabine en de lavabo in je badkamer. Het maakt niet dat die er schoon uitziet. Bacteriën zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet ziet. Ook op de vloer kunnen zich bacteriën bevinden. Volgens een onderzoek van microbioloog Charles Gerba van de University of Arizona is de concentratie aan bacteriën op de vloer van badkamers zelfs groter dan op de wc-bril.

Traditionele schoonmaakmethodes zoals reinigen met een vaatdoek of dweil volstaan niet om deze bacteriën te verwijderen. Erger nog: de middelen waarmee je schoonmaakt zijn zelf is een broedhaard van bacteriën. In een onderzoek van de Universiteit van Furtwangen werden op een schuursponsje 54 miljard bacteriën per vierkante centimeter gevonden – samen meer dan 362 soorten bacteriën.

Om bacteriën te bestrijden kun je chemische reinigingsmiddelen inzetten zoals bleekwater (javel) of een antibacterieel ontsmettingsmiddel. Maar die zijn niet erg milieuvriendelijk. Bleekwater kan in een rioolwaterzuiveringsinstallatie schadelijke verbindingen met andere stoffen vormen.

Gelukkig is er een heel eenvoudige manier om bacteriën te bestrijden. De meeste bacteriën kunnen namelijk niet tegen hitte. Door te reinigen met stoom kun je zo een groot deel van alle huishoudelijke bacteriën verwijderen. Stoom is immers niets anders dan water dat verhit is tot 100 ° C. De stoomreinigers van Kärcher gebruiken een krachtige stoomstraal, aangepaste mondstukken en efficiënte reinigingsdoeken. Daardoor blijft dat de stoom langer in contact blijft met de te reinigen oppervlakte. Zo garanderen de Kärcher stoomreinigers dat 99,99% van alle gewone huishoudelijke bacteriën verwijderd worden op harde oppervlakken, kranen, tegels, spiegels en dergelijke. En omdat je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebt, is het ook beter voor het milieu.
 

Ontdek hier de krachtige Kärcher stoomreinigers met een uitgebreide range aan accessoires.
 

Schoonmaken met stoom, enkel met kraanwater, en met een resultaat dat beter is dan de manuele methodes met chemische producten?
Ontdek meer over de voordelen van hete stoom »