NBA rouwt om John “Hondo” Havlicek, de topschutter aller tijden van de Boston Celtics die nooit een finale verloor
Foto: AFP

Basketlegende John “Hondo” Havlicek is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan met Tsjechische roots veroverde acht titels met de Boston Celtics en is de topschutter aller tijden van de recordkampioen uit de NBA.

“Het is met veel droefheid dat we het overlijden van Celticslegende en Hall of Fame-lid John Havlicek hebben vernomen. Hij is op 79-jarige leeftijd vredig heengegaan”, meldde de club. “John was een grote kampioen en we rouwen met zijn familie, vrienden en fans om dit verlies. We zijn dankbaar voor de vreugde en de inspiratie die hij ons heeft bezorgd.”

NBA rouwt om John “Hondo” Havlicek, de topschutter aller tijden van de Boston Celtics die nooit een finale verloor
Havlicek (rechts) met Bill Russell en Red Auerbach. Foto: AP

Havlicek leed al enkele jaren aan Parkinson. Hij blies zijn laatste adem uit in zijn woonplaats Jupiter in Florida.

Havlicek speelde zijn hele carrière, tussen 1962 en 1978, voor Boston. Met acht NBA-titels moet hij alleen zijn ploeggenoten Bill Russell (elf titels) en Sam Jones (tien titels) laten voorgaan. Havlicek, die geen enkele finale verloor, maakte in totaal 26.395 punten en is daarmee de topschutter aller tijden van de Celtics. Hij sloot zijn carrière af met gemiddeld 20 punten, 6 rebounds en 5 assists. Dertien keer werd hij geselecteerd voor het All Star Game. In 1974 werd hij Finals MVP.

Na zijn carrière koos Havlicek niet voor het trainerschap. Dankzij een aantal lucratieve investeringen in de horeca kon hij genieten van een zorgeloos pensioen.