CD&V, Open VLD en N-VA hebben op het kopstukkendebat in Gent (hierboven integraal te bekijken) de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 verdedigd, die de federale regering heeft vooropgesteld. De kwestie leverde enkele woordenwisselingen op. Groen-voorzitter Meyrem Almaci wil van de verlaging van de pensioenleeftijd naar 65 dan weer geen breekpunt maken bij de volgende onderhandelingen. Enkele socialistische kopstukken hadden dat eerder wel al gedaan.

Donderdag viel SP.A-voorzitter John Crombez de christendemocraten aan op hun realisaties voor zorgbehoevenden en de zorg voor gepensioneerden. Dat leidde tot ergernis bij CD&V-voorzitter Wouter Beke, die ‘geen lessen te krijgen heeft van socialisten’, klonk het.

Ook Open VLD, vertegenwoordigd door oud-minister Bart Tommelein, verdedigde de verhoging van de pensioenleeftijd en vindt dat de Vlaamse regering ‘enorme stappen vooruit’ heeft gezet op het vlak van welzijn. ‘Je moet minder populaire maatregelen durven te nemen’, luidde het nog.

Dat de maatregel tijdens de verkiezingscampagne in geen enkel partijprogramma stond, stoorde zowel PVDA-voozitter Peter Mertens als Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken mateloos.

N-VA-voorzitter Bart De Wever vroeg zich dan weer af of ook Groen de pensioenleeftijd wil verlagen. Almaci weigerde die vraag te beantwoorden en pleitte voor een systeem dat gebaseerd is op de duur van een loopbaan, 42 jaar. Een voorstel dat ook door SP.A gedragen wordt.

Democratie

Eerder had De Wever tegengesproken dat de democratie een crisis doorstaat. 'Ik zie geen democratie in gevaar. Niet hier en niet in de rest van de wereld', aldus de N-VA-voorzitter. Ook in de VS, waar president Trump het leeuwendeel van de nationale nieuwsredacties intimideert via sociale media, ziet De Wever geen probleem.

Trump is volgens De Wever 'een president die wij door de band iets minder sympathiek vinden en die op het vlak van stijl iets minder aansluit bij wat wij in Europa normaal vinden.' De N-VA voorzitter besluit dat de wereld 'democratischer is dan hij ooit is geweest.'

Maturiteit

Beke waarschuwde voor het wegvallen van filters, een rol die klassieke media voorheen op zich namen. 'Om de vraag wat wel en niet waar is te beantwoorden, moet je wel enige maturiteit hebben', vindt Beke.

Hij waarschuwde voor de democratische gevolgen. 'In de VS heeft Trump gewonnen omdat hij via sociale media kiezers om de tuin heeft geleid. De Brexit is pijnlijk gekanteld voor het leave-kamp door honderdduizenden posts met fake news.‘ Beke verwees in die context ook naar de N-VA-campagne tegen het VN-migratiepact, die uiteindelijk door de partij zelf werd ingetrokken.