Poetin gaat in op uitnodiging van Kim Jong-un voor bezoek aan Noord-Korea
Donderdag vond de eerste officiële ontmoeting tussen Kim en Poetin plaats in Rusland. Foto: REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd voor een bezoek aan zijn land. Poetin zou dat aanbod onmiddellijk aanvaard hebben. Dat zegt het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA.

Kim en Poetin hielden donderdag een vijf uur durende top in Vladivostok, in Rusland. Het was hun eerste officiële ontmoeting. Volgens het agentschap verliep het onderhoud vriendschappelijk en in alle openheid.

In de marge van de top beschuldigde de Noord-Koreaanse leider de Verenigde Staten ervan van slechte wil te zijn geweest tijdens de mislukte tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump in Hanoi eind februari. Die werd vroegtijdig stopgezet wegens onenigheid tussen de leiders. Kim zei voorts dat ‘de situatie op het Koreaans Schiereiland en in de regio in een impasse zit en een kritiek punt heeft bereikt’.

Een week geleden beschuldigde het Noord-Koreaanse regime de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo er al van bij te dragen tot een ‘slechte’ sfeer. Pompeo werd door Pyongyang ook een gebrek aan ‘maturiteit’ verweten. Noord-Korea vroeg de minister niet meer deel te nemen aan de onderhandelingen wanneer die worden hervat, maar Pompeo zelf liet weten dat hij ‘nog steeds de leiding heeft over het team’ van onderhandelaars.