De Block blijft gekant tegen sigarettenverbod minderjarigen: ‘Maar moet democratie respecteren’
Maggie De Block. Foto: blg

Nadat in de Kamer een wetsvoorstel werd goedgekeurd dat de verkoop van tabak onder de 18 jaar verbiedt, blijft bevoegd minister De Block erbij dat zo’n verbod een slecht idee is. ‘Het is niet de taak van de overheid om mensen te vertellen hoe ze moeten leven.’

Open VLD onthield zich toen donderdag in de Kamer een wetsvoorstel werd goedgekeurd dat de verkoop van tabak onder de 18 jaar verbiedt. ‘Roken is héél schadelijk. Niemand zou mogen roken. Maar het is volgens mij niet de taak van de overheid om mensen te vertellen hoe ze moeten leven’, reageert liberaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Mensen moeten de vrijheid hebben om hun eigen keuzes te maken, vindt De Block, ook al zijn het foute keuzes.

Dat geldt voor de liberalen echter niet als die vrijheid de vrijheid van anderen in de weg staat. Open VLD diende daarom een voorstel in om roken in de wagen in aanwezigheid van -16-jarigen te verbieden, en ook dat voorstel werd goedgekeurd. ‘Je mag zelf roken, maar je mag anderen niet verplichten om samen met jou te roken’, aldus de minister.

Nadat Open VLD zich had onthouden bij het N-VA-voorstel voor een rookverbod onder 18, onthielden de N-VA-Kamerleden zich bij het voorstel van de liberalen. ‘Democratie houdt in dat je je neerlegt bij een beslissing van de meerderheid ook al ben je niet akkoord’, besluit De Block.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in