Deme en Vlaamse overheid zijn aantrekkelijkste werkgevers
Belgen beschouwen Deme als aantrekkelijkste werkgever Foto: BELGA

Baggerbedrijf Deme is volgens een studie door Randstad het aantrekkelijkste grote bedrijf om voor te werken. Farma is de populairste sector.

Een goed loon is nog steeds met grote voorsprong het belangrijkste criterium voor Belgen om te kiezen voor een werkgever, gevolgd door een goede werksfeer en werkzekerheid. Dat blijkt uit een bevraging van 14.000 Belgen door het hr-bedrijf Randstad.

En die dingen denken ze te vinden bij Deme, dat als aantrekkelijkste werkgever uit de bus kwam. Bij de baggeraar denken de respondenten ook de interessantste jobinhoud te vinden, en de nieuwste technologieën. Janssen Pharmaceutica, Jan De Nul, GSK en Mediahuis vervolledigen de top vijf, een weerspiegeling van de populariteit van de farma- en de mediasector.

Randstad nam 183 privébedrijven met meer dan duizend werknemers die in België actief zijn, in aanmerking. Als de respondenten het bedrijf kenden, konden ze aangeven hoe graag ze er zouden willen werken. Deme is niet het bekendste bedrijf (dat is Bpost), maar wie het kent, scoort het hoog.

Dit jaar nam Randstad ook de publieke sector onder de loep. Die blijkt op farma na de populairste sector te zijn: mensen denken er een betere balans tussen werk en privé te vinden dan in de privésector, een interessantere jobinhoud en meer aandacht voor sociale en ecologische thema’s; en ze verwachten er evenveel te verdienen als in de privésector. Binnen de publieke sector is de Vlaamse overheid de aantrekkelijkste werkgever, vooral ONE (de Waalse tegenhanger van Kind en Gezin) en de Federale overheid.

Opvallend is nog dat 19 procent van de mensen corporate social responsibility (aandacht voor maatschappelijke thema’s en duurzaamheid) in de top vijf zet van criteria bij de keuze voor een werkgever. Bij jongeren is dat zelfs 25 procent.