‘Vermiste’ Fan Bingbing keert terug naar de rode loper
Foto: Instagram

De Chinese actrice Fan Bingbing was een tijdlang ‘vermist’ nadat ze in haar thuisland verdacht werd van belastingontduiking. Na maanden afwezigheid duikt ze nu voor het eerst terug op in het openbaar: op de rode loper van een gala in Beijing.

Toen Bingbing plots uit het publieke oog en op sociale media verdween, verloor de modewereld een invloedrijke ster. De actrice verscheen vaak met heel speciale outfits op de rode loper. Elie Saab is haar favoriete designer en Monica Bellucci een van haar fashioniconen. In 2016 stond ze op de lijst van modeblad Vanity Fair als één van de best geklede vrouwen van het jaar.

Na een maandenlange afwezigheid lijkt de situatie zich te normaliseren voor Bingbing. Ze verscheen op een gala-event van IQIYI, de grootste streamingwebsite ter wereld. Ze koos voor een broekpak van Alexander McQueen en een handtas van Louis Vuitton.

Bingbing sloeg voor haar verdwijning een brug tussen de Chinese en westerse luxemerken. Zo maakte ze reclame voor Louis Vuitton, Mont Blanc en Guerlain. De actrice stond in 2017 bovenaan de Forbes-lijst van best verdienende Chinese beroemdheden met een inkomen van 300 miljoen yuan (37 miljoen euro).

Betekent deze verschijning de tweede adem voor Bingbing? Over een aantal weken moet ze op de rode loper verschijnen op het filmfestival van Cannes, waar ze naast Lupita Nyong’o, Jessica Chastain, Marion Cotillard en Penelope Cruz zal schitteren in de film 355.

Monsterboete

De actrice kwam in de problemen nadat de Chinese overheid een onderzoek was begonnen naar belastingontduiking in de filmwereld. Voor haar rol in de film Air Strike met Bruce Willis splitste Bingbing haar contract om belastingen te ontduiken. Daarbovenop ontdoken Fan en bedrijven die ze controleert 248 miljoen yuan (32 miljoen euro) aan belastingen.

Ze kreeg een monsterboete van 884 miljoen yuan (115 miljoen euro) opgelegd. Na maanden stilte reageerde ze eind vorig jaar voor het eerst via sociale media.

‘Ik schaam me voor mijn gedrag en ik bied iedereen mijn excuses aan’, klonk het toen. ‘Mijn verwezenlijkingen zijn te danken aan de staat en het volk. Zonder het goede beleid van de Communistische Partij en de staat, zonder de liefde van het volk, zou er geen Fan Bingbing zijn’, schreef de actrice.