‘Iedereen in asielcentrum erg aangrepen door dood Daniël’
De negenjarige Daniël werd woensdagavond dood teruggevonden op de terreinen van het opvangcentrum van Fedasil in Broechem Foto: rr
De bewoners en de verantwoordelijken van het open asielcentrum van Broechem (Ranst) reageren verslagen op het nieuws van de dood van de negenjarige asielzoeker Daniël C. Er zijn aanwijzingen van een mogelijk verdacht overlijden, vijf mensen werden opgepakt. Een oom van de overleden jongen eist dat het asielcentrum wordt gesloten.

In het asielcentrum van Broechem was iedereen al sinds de nacht van maandag op dinsdag intensief bezig om de vermiste negenjarige inwoner Daniël terug te vinden. Zijn lichaam werd uiteindelijk woensdag aangetroffen. Vijf Palestijnen werden opgepakt en afgelopen nacht verhoord. Drie van hen zouden zelf ook in het asielcentrum verblijven.

‘Dit zijn uitzonderlijke feiten voor ons, zoiets hebben we nog nooit meegemaakt’, zegt Mieke Candaele, de woordvoerster van Fedasil, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers.

Over de feiten zelf kan Candaele niets kwijt, dat is aan het parket van Antwerpen. ‘Iedereen is heel zwaar aangegrepen’, klinkt het. ‘Van bij het begin was iedereen gemobiliseerd.’

Al vijf maanden in het centrum

Het negenjarige slachtoffer verbleef samen met zijn moeder al vijf maanden in het asielcentrum. Hij was haar enige kind. Het gaat om Palestijnen, die via Libanon naar ons land zouden gevlucht zijn. De vader van Daniël is een Libanees. Het koppel scheidde toen Daniël nog heel klein was en de man woont nog steeds in Libanon.

Daniël stond in het open asielcentrum bekend als een ‘vrolijke en grappige jongen’, die graag met zijn fiets rondreed. Hij ging ook al naar de lagere school van Broechem.

Traumapsycholoog

Een oom van de overleden jongen eist intussen dat het asielcentrum wordt gesloten. 'Dit centrum voor asielzoekers moet dicht. Het is er gevaarlijk', zegt hij tegen VTM Nieuws. Volgens de oom is de dood van Daniël te wijten aan de slechte omstandigheden in het centrum. 'Er zijn geen camera’s, geen controle.'

Dat er in het asielcentrum vaak een agressieve sfeer zou hangen, spreekt woordvoerster Candaele echter tegen. ‘Dat is op niets gebaseerd, ik begrijp niet waar die berichten vandaan komen. Dit wordt helemaal niet gestaafd door cijfers, feiten of wat dan ook.’

Fedasil heeft intussen in een speciale briefing de andere bewoners van het centrum ingelicht over het overlijden van Daniël. Er wordt ook een rouwmoment voor hem georganiseerd. De andere kinderen die er verblijven, zullen worden bijgestaan door een traumapsycholoog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig