Donderdag hield de Kamer haar laatste zitting van deze legislatuur. Het waren - op z’n zachtst gezegd - vijf bewogen jaren. Dit zijn een aantal opvallende momenten uit de legislatuur.

Een van dé figuren van de Wetstraat de afgelopen jaren is oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De communicatiestijl die Francken eropna houdt is soms controversieel. Open VLD-fractieleider Patrick Dewael gaf hem daarvoor tijdens de Soedan-crisis een stevige veeg uit de pan, dat ziet u in de video bovenaan.

Migratie was misschien wel de rode draad van de regering-Michel. Het thema werd zelfs zo belangrijk dat de regering er over viel. Charles Michel kondigde zijn ontslag door met zin voor dramatiek naar de koning te stappen.

Dit is het moment waarop Michel ontslag aankondigt

Dat de gemoederen soms hoog kunnen oplopen, bewees Jan Penris (Vlaams Belang) nog in februari. Penris noemde Open VLD-parlementslid Carina Van Cauter tot tweemaal toe ‘trut’.

Parlementslid moet zich excuseren omdat hij collega tweemaal ‘trut’ noemt

Een van de meest kleurrijke parlementsleden was Kristof Calvo (Groen). Toen hij tijdens het debat over de herziening van de grondwet vorige maand de acties van Michel vergeleek met die van Erdogan of Poetin, kreeg hij de hele Kamer over zich heen. ‘Populisme!’, riep de premier zelfs.

Calvo: ‘Dit kan je verwachten van Erdogan of Poetin’

Nog zo’n kleurrijk parlementslid is Raoul Hedebouw (PTB/PVDA). In 2016 maakte hij de voorspelling dat zijn partij na de verkiezingen van 2019 een pak groter zou zijn. ‘Dan zit je met de peut’, zei hij tegen de N-VA-fractie.

Hedebouw aan N-VA: ‘Nu zit je al met de peut’

Filip Dewinter (Vlaams Belang) staat bekend om zijn stunts, in de Kamer, maar ook ver daarbuiten. Tijdens een debat over veiligheid, had hij voor vicepremier Jan Jambon (N-VA) een busje pepperspray mee. Die actie kostte hem een proces verbaal voor… verboden wapendracht.

Dewinter heeft verrassing mee voor Jambon

Laurette - Mitraillette - Onkelinx stopte in 2017 als fractieleider van de PS. Onkelinx stak in de Kamer met de regelmaat van de klok vurige betogen af tegen het beleid van de regering.

Enkele memorabele momenten van Laurette Onkelinx