Tweede Belgische kunstenaar kandidaat om nieuwe toren van Notre-Dame te ontwerpen
Links staat de toren van de kathedraal in brand. Foto: Photo News

Na de brand in Notre-Dame schreef de Franse regering een architectuurwedstrijd uit voor een constructie ter vervanging van de spits van de kathedraal. Er stellen zich al twee Belgen kandidaat: de kunstenaars Frederik De Wilde en Wim Delvoye.

De Wilde wil het verlies van de Notre-Dame tonen door een zwarte torenspits te maken, ‘uit het donkerste materiaal dat bestaat’, zegt De Wilde. Hij werkt samen met Nasa om een nieuw soort zwart te maken, zwarter dan de kleur die we kennen. ‘Met de zwarter dan zwarte toren verwijzen we naar de brand, naar de klimaatproblematiek en naar de reputatie van Parijs als lichtstad’, licht De Wilde zijn ontwerp toe. ‘De ultrazwarte torenspits gemaakt door middel van nanotechnologie is een 21ste-eeuwse bijdrage op het gebied van kunst, wetenschap en technologie’, zegt de kunstenaar.

Delvoye liet vorige week donderdag al weten dat hij zal deelnemen aan de wedstrijd. ‘Op basis van jarenlange verdieping in de gotische bouwstijl voel ik mij ten zeerste geroepen bij te dragen aan de heropbouw van dit monument’, zei de kunstenaar.

De toren van de kathedraal, die la flêche werd genoemd, was het werk van de 19de-eeuwse architect Eugène Viollet-le-Duc. La flêche brak op 15 april om iets na 20 uur af door een zware brand in de kathedraal. De Franse premier Edouard Philippe kondigde twee dagen later aan dat Frankrijk een wedstrijd zou organiseren om te beslissen of en hoe de toren van de Notre-Dame vervangen zal worden.

Tweede Belgische kunstenaar kandidaat om nieuwe toren van Notre-Dame te ontwerpen
Foto: Photo News