Uitslag lokale verkiezingen Neufchâteau ongeldig verklaard
Burgemeester Dimitri Fourny (CDH) van Neufchâteau wordt verdacht van verkiezingsfraude Foto: BELGA

De gouverneur van de provincie Luxemburg, Olivier Schmitz, heeft donderdag de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de stad Neufchâteau ongeldig verklaard. Bij de verkiezingen zou gesjoemeld zijn met de volmachten van de bewoners van een rusthuis dat door het OCMW van Neufchâteau wordt uitgebaat.

De beslissing van gouverneur Schmitz is geen verrassing, want de partijen die aan de verkiezingen hebben deelgenomen, hadden er zelf om gevraagd. Ook burgemeester Dimitri Fourny (CDH) had de gouverneur om een nietigverklaring verzocht.

Schmitz oordeelt nu dat 56 stemmen als ongeldig moeten worden beschouwd. Daardoor zou de lijst ‘Agir Ensemble’ van Fourny een zetel aan het ‘Pour Vous’ van zijn concurrent Yves Evrard (MR) verliezen. Beide partijen zouden daardoor negen zetels in de gemeenteraad bezetten, op een totaal van negentien.

Eerder werd Fourny al in verdenking gesteld wegens verkiezingsfraude. De zaak dwong hem er al toe zich terug te trekken uit de campagne voor de verkiezingen van 26 mei.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig