Vorig jaar verdween wereldwijd twaalf miljoen hectare bos
Brazilië is opnieuw een van de landen die het hardst werd getroffen door ontbossing Foto: ASSOCIATED PRESS

In 2018 is wereldwijd twaalf miljoen hectare aan tropisch bos verloren gegaan. Vooral verontrustend is het verlies van 3,6 miljoen hectare primair regenwoud, groter dan de oppervlakte van België, meldt het World Resources Institute (WRI).

De gegevens staan in het rapport Global Forest Watch en zijn gebaseerd op cijfers van de Universiteit van Maryland.

Volgens het jaarlijkse rapport was 2018 het op drie na ergste jaar wat betreft het verlies aan bossen, na 2016, 2017 en 2014. De meest getroffen landen zijn Brazilië, Indonesië, Congo, Colombia en Bolivia. Niet alleen opzettelijke ontbossing, maar ook de verwoesting van bossen door branden speelt een belangrijke rol.

‘Primaire tropische regenwouden zijn de bossen die de grootste impact hebben op koolstofuitstoot en biodiversiteit’, zegt Mikaela Weisse van het WRI. Zulke bossen hebben bomen die honderden tot duizenden jaar oud kunnen zijn. Ze slaan meer koolstofdioxide op dan andere bossen en zijn onvervangbaar voor de biodiversiteit. Ze bieden een habitat aan dieren zoals orang-oetangs, berggorilla’s, jaguars en tijgers. ‘Eens deze bossen zijn gekapt, kunnen ze nooit naar hun originele staat terugkeren’, aldus het WRI.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in