De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft donderdag naar eigen zeggen een 'zeer substantieel' onderhoud gehad met de Russische president Vladimir Poetin in Vladivostok. Het was de eerste keer dat ze elkaar persoonlijk ontmoetten.

'We hebben een zeer substantiële gedachtewisseling gehad over kwesties die ons beiden aanbelangen', zei Kim na afloop van de ontmoeting onder vier ogen, die ruim een uur duurde. Hij bedankte Poetin voor 'een heel goed moment'.

Kim Jong-un was woensdag aangekomen in Vladivostok met zijn gepantserde trein. Na de officiële ceremonie donderdagmiddag om 13 uur lokale tijd, spreken Poetin en Kim Jong-un elkaar onder vier ogen. Daarna volgen gesprekken in een uitgebreider format. Er werd geen gezamenlijke verklaring verwacht na afloop van de top.

Poetin zei bij aanvang dat hij blij was Kim te zien. De Russische president voegde eraan toe dat hij hoopte het geschil tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, over het kernwapenprogramma van Pyongyang, te kunnen helpen beëindigen. 'We begroeten uw inspanningen voor de ontwikkeling van een inter-Koreaanse dialoog en de normalisatie van de betrekkingen tussen Noord-Korea en de VS', zei hij.

Kernwapenprogramma

Waar de twee leiders precies over gesproken hebben tijdens de top, blijft vaag. Op voorhand was wel aangekondigd dat de belangrijkste thema's de oplossing voor de nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland en de bilaterale betrekkingen tussen Noord-Korea en Rusland waren.

De ontmoeting tussen Kim en Poetin komt er nadat een tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump, in februari in Hanoi, op een mislukking uitdraaide. Washington wil dat Pyongyang zijn kernwapenprogramma opgeeft, terwijl Pyongyang wil dat de economische sancties worden opgeheven. Na de ontmoeting met Poetin reist Kim naar Peking, voor de tweede editie van een groots handelsforum.