Jongen dood teruggevonden aan asielcentrum, moordonderzoek gestart
Foto: Wim Kempenaers
Op de terreinen van het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst) is een negenjarige Palestijnse jongen dood aangetroffen. Er zijn mogelijke aanwijzingen van een verdacht overlijden, vijf mensen zijn opgepakt. 'Ronduit dramatisch', reageert minister van Asiel en Migratie De Block.

Het slachtoffer verbleef met zijn 26-jarige moeder in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). Maandagavond rond 22 uur werd de jongen daar voor de laatste keer gezien, toen hij met zijn fiets in het centrum reed. De fiets is teruggevonden, maar van de jongen was geen spoor.

Kort voor de middag is een zoekactie gestart op de terreinen van het asielcentrum in Broechem. Ook de cel Vermiste Personen was mee betrokken bij de actie. Iets voor 16 uur werd het lichaam van de jongen teruggevonden in een gracht op de terreinen van het opvangcentrum.

Er zijn mogelijke aanwijzingen van een verdacht overlijden. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord. De onderzoeksrechter, het parket en de wetsdokter zijn ter plaatse geweest. Een autopsie moet donderdag de precieze doodsoorzaak achterhalen. Het gerecht vermoedt dat de jongen op een ­andere plek is vermoord en pas daarna, mogelijk een hele tijd ­later, gedumpt werd in de gracht.

In het kader van het onderzoek zijn op dit moment vijf mensen opgepakt. Volgens onze informatie zijn er geen familieleden van het jongetje bij de vijf verdachten. Het is ook niet duidelijk waarvan zijn verdacht worden. In het centrum, dat onder asielzoekers al jaren een slechte reputatie heeft omdat er een agressieve sfeer hangt, veroorzaakt het ­incident de nodige spanning.

De Block: 'Schuldigen zullen gestraft worden'

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) reageert geschokt. 'Wat is gebeurd is ronduit dramatisch. Het onderzoek is nu in handen van het parket en justitie. Ik hoop ook in het belang van de moeder en de familie dat er snel duidelijkheid komt over de precieze omstandigheden van dit drama. De schuldigen zullen gestraft worden.'

'Ik volg de situatie van nabij op en samen met Fedasil zorgen we voor de opvang en begeleiding van de moeder en de familie die er erg aan toe zijn', aldus De Block nog. 'Als moeder je kind verliezen, en dan nog op deze manier, is het ergste wat een mens kan overkomen. Ook de medewerkers van het asielcentrum zijn zeer aangeslagen door de gebeurtenissen.'