Veel tegenstand in Nederland tegen komst prediker die executie wil voor homo’s
Mensen rouwen na de aanslag op de nachtclub Pulse. Preker Steven Anderson reageerde verheugd op de aanslag. Foto: EPA

Als het van verschillende Nederlandse politici en de lhbt-belangenorganisatie COC afhangt, wordt Steven Anderson de toegang tot Nederland ontzegd. De Amerikaanse prediker, die bekendstaat om zijn anti-lhbt-ideeën, wil op 23 mei Amsterdam bezoeken.

‘Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland’, VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz is duidelijk op Twitter: als het van hem en PvdA-collega Kirsten van den Hul afhangt, gaat het bezoek dat haatprediker Steven Anderson (37) uit Arizona plant aan Amsterdam, niet door. De twee gaan het onderwerp aankaarten in de Tweede Kamer, en ook regeringspartijen CDA en D66 en oppositiepartijen SP en SGP zijn tegenstander van zijn komst.

Anderson is de oprichter van de Faithful Word Baptist Church, die tegen abortus en voorbehoedsmiddelen is en gelooft dat homoseksualiteit een zonde is die door God bestraft wordt met de dood. De man vergaarde nationale bekendheid nadat hij in 2009 in een preek had gesteld dat de Verenigde Staten wel zou varen bij de dood van toenmalig president Barack Obama.

Haatgroepering

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center zette de Faithful Word Baptist Church op de lijst van haatgroeperingen nadat Anderson het in een preek hypocriet had genoemd dat moordenaars de doodstraf krijgen en homo’s niet. Na de aanslag op homoclub Pulse in Florida, reageerde Anderson verheugd dat de wereld verlost was van 49 ‘pedofielen’.

In 2016 zette Botswana de prediker het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot het uitmoorden van lhbt’ers. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zuid-Afrika en Jamaica is Anderson niet welkom.

Locatie preek onduidelijk

COC Nederland een organisatie die opkomt voor de rechten van lhbt’ers, wil dat de Nederlandse regering Anderson als ‘ongewenste vreemdeling’ verklaart wegens het aanzetten tot haat en de schending van de openbare orde. ‘Het Verenigd Koninkrijk beriep zich bij het weigeren van Anderson op EU-regels’, aldus een woordvoerder tegenover NRC. ‘Dat kan Nederland ook doen.’

Het is nog niet duidelijk wat Anderson in Amsterdam komt doen of op welke locatie hij wil spreken. ‘Dat schijnt hij vaker te doen. Om tegenreacties te voorkomen’, stelt COC Nederland in NRC. Amsterdams burgemeester Femke Halsema laat alvast uitzoeken wat de plannen van de prediker zijn en of hij is uitgenodigd door iemand, of hij op eigen initiatief komt.