Op de valreep: einde van het schoolkamperen
Schoolkamperen in Niel, eerder deze maand. Vanaf het schooljaar 2020-2021 hoeft het niet meer. Foto: Bart Roggeman

Er is een doorbraak in het dossier van het inschrijvingsdecreet. Dat decreet moet komaf maken met het schoolkamperen vanaf het schooljaar 2020.

Even terug naar het najaar van 2018. De Vlaamse meerderheidspartijen bereikten toen een moeizaam compromis over het nieuwe inschrijvingsdecreet in het Vlaams onderwijs. Dat decreet moest komaf maken met het schoolkamperen. Het decreet bepaalt onder andere dat secundaire scholen met capaciteitsproblemen verplicht gebruik moeten maken van een centraal aanmeldingsregister.

Maar die nieuwe inschrijvingsregels werden maandenlang geblokkeerd door een belangenconflict dat eind 2018 werd ingediend door de Franse Gemeenschapscommissie in Brussel. Een oplossing is er nooit gekomen, maar de procedure is nu volledig ten einde, waardoor het Vlaams Parlement op de valreep kon stemmen over de nieuwe regels.

Het decreet werd goedgekeurd. Oppositiepartijen Groen, SP.A en Vlaams Belang onthielden zich bij de stemming. De timing voor de invoering van de nieuwe regels schuift wel op naar het schooljaar 2020-2021.

Het veelbesproken systeem van de dubbele contingentering, een mechanisme om de sociale mix op school te bevorderen, gaat op de schop, of toch in het secundair onderwijs. Scholen kunnen wel beslissen om tot 20 procent van hun plaatsen vrij te houden voor ‘ondervertegenwoordigde groepen’.

Specifiek voor Brussel wil Vlaanderen de voorrang voor Nederlandstaligen optrekken van 55 naar 65 procent. Daarbovenop krijgen leerlingen die al negen jaar schoolliepen in het Nederlandstalig basisonderwijs ook nog een voorrang van 15 procent in het secundair onderwijs.

Belangenconflict zorgt voor uitstel

Maar de Franse gemeenschapscommissie in Brussel protesteerde daar dus tegen met een belangenconflict. Daardoor werd de behandeling van het inschrijvingsdecreet stilgelegd en konden de nieuwe inschrijvingsregels niet van start gaan zoals gepland.

Het overleg tussen de beide gemeenschappen over het belangenconflict leverde geen doorbraak op, maar intussen is de procedure voor het belangenconflict volledig afgerond. Daardoor kon het Vlaams Parlement het decreet vandaag – op de laatste plenaire van de legislatuur – op de agenda zetten en stemmen. Dat gebeurde ook meteen. Het decreet werd goedgekeurd.

De oorspronkelijke timing, namelijk het schooljaar 2019-2020, is echter niet meer haalbaar. De invoering van de nieuwe regels schuiven op naar het schooljaar 2020-2021.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is blij dat het belangenconflict van de baan is en juicht de doorbraak in het dossier toe.